Ловджии протестираха днес по обяд в района на ГКПП "Дунав

...
Ловджии протестираха днес по обяд в района на ГКПП "Дунав
Коментари Харесай

ПРОТЕСТИРАЩИ БЛОКИРАХА ГКПП ДУНАВ МОСТ! Вижте причината!

Ловджии стачкуваха през днешния ден по обяд в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост " край Русе против план на заповед на Министерството на земеделието, храните и горите, която не разрешава груповия лов на дива свиня по поречието на река Дунав.

Според Десислав Маринов - от ловната дружинка в русенското село Николово, рискът от заболяването африканска чума по свинете може да се понижи, само че би трябвало да се ловува. Опитите за самостоятелен лов са безуспешни. По думите му дивите прасета мигрират непрекъснато и за тях река Дунав не е затруднение.

Според Любомир Димитров - от ловната дружинка в Горно Абланово, в случай че в даден регион не се ловува, то прасетата ще се съберат там, защото търсят тихи и спокойни места, а им следва и сватбен интервал. Той изясни, че в случай че заповедта бъде издадена, тя ще засегне към 220 ловни дружинки по цялото поречие на Дунав.

Прочетена бе и декларация с настояванията на протестиращите, след което те навлязоха в кръговото кръстовище в региона на граничния пункт и блокираха придвижването за към половин час.

С ловджиите се срещна и регионалният шеф на Русе Галин Григоров, който поддържа настояванията им.

"Проектът на заповедта няма да реши казуса. Няма никаква опция да бъде понижена популацията на дивите свине, в случай че няма гонки или колективен лов с кучета. Сега е моментът ловът да бъде позволен ", сподели Григоров и добави, че към този момент е водил диалози с виновните институции по тематиката.

По думите му всички ограничения за възможното нахлуване и разпространяване на заболяването африканска чума по свинете в Русенско са подхванати. Григоров уточни, че в община Сливо поле стопаните са разбрали за риска от рисковото заболяване и всички домашни свине са били заколени. Областният шеф чака това да бъде подхванато и в останалите общини в района.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР