Ловчанският митрополит Гавриил излезе с писмено изявление по повод на

...
Ловчанският митрополит Гавриил излезе с писмено изявление по повод на
Коментари Харесай

Ловчанският митрополит Гавриил с изявление по повод на Стратегията за детето

Ловчанският митрополит Гавриил излезе с документално изказване във връзка на позицията на Светия Синод за Националната тактика за детето. В него той показва за какво на уеб страницата на Синода беше оповестено мнение, което три дни по-късно беше свалено и беше обяснено, че това не е формалната позиция на Светия Синод.

 
Ето и изказването на митрополит Гавриил:
 
„ Около четири дни преди 8 февруари разбрахме, че последният период за давене на мнение в уеб страницата на Министерски съвет за публично разискване е 8 февруари 2019 година Лично към мене се обръщаха доста хора, като молеха безусловно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Св. Синод да даде мнение. Обърнах се към хора, с които Св. Синод работи, които са помагали за разработване на концепции и мнения по всякакви въпроси, само че никой от тях нямаше сега подготвеност да предложи текст по въпроса.

 
Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа Проекто-текст на мнение на Св. Синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ споделили да го редуцира и най-вече да акцентира на въпросите, които се слагат за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с две-три фрази да удостовери тяхната неприемливост от Св. Църква. Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, само че бях сигурен, че е спазила напътствията. Оказа се, че тя съвсем не е трансформирала предходния си текст. Главният секретар на Св. Синод еп. Герасим на 6 февруари разпрати текста на всички митрополити от Св. Синод на Българската православна черква. Никой от владиците не отговори, че е срещу, нито имаше оферти за поправяне на текста, а двама митрополити са споделили Проекто-становището да се пусне в уеб страницата на Министерски съвет, с цел да спазим периода 8 февруари, а след това то би трябвало да се доусъвършенства.

 
Трябва да отбележа, че във връзка оповестеното мнение в уеб страницата на Министерски съвет, където са оповестени неговите последни три точки, доста родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна почтена църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР