Ловът на диви животни и опасността от африканската чума в

...
Ловът на диви животни и опасността от африканската чума в
Коментари Харесай

Ловци и специалисти: Заплашва ли африканската чума стопанствата в Североизточна България?

Ловът на диви животни и заплахата от африканската чума в Североизточна България. Това е тематиката, която вълнува ловците и сдруженията по отношение на новите промени в закона за ловуването и то главно при дивите прасета, които са преносители на заболяването. Ще има ли заличаване на стопанствата и в Североизточна България или ще ни пазят огради от инфектираните животни, разясниха ловци и експерти в студиото на " Събуди се " по Нова тв. 

Според едни би трябвало да се ловува групово, съгласно други - самостоятелно, а съгласно експертите, още нямаме ограничения за предотвратяване от заболяването.

Ето какво мислят ловците по тематиката:

" По редният вид е да бъдат стартирани превантивни дейности. Чумата е на границата с Румъния, чака се да влезе в нашата страна. Предлагаме на районен принцип да се работи, да стартира хигиеничен надзор и да не се вкарват кучета при групово ловуване. Трябва да създадем предварителна защита, а не да се борим с следствията, когато към този момент заболяването ще е реалност.
Във вторник има районен съвет. Ще осъществим решението на изпълнителната организация по горите. Никой не желае да се избие всичко до крайник в българските стопанства.

Приетите промени са до края на годината, те не са за непрекъснато. При групово ловуване ще бъде обезпокоен и другият тип дивеч в гората. По-важният въпрос е, че при непрекъснато гоненене на животните, те ще търсят успокоение в парковете.

Миграция се получава в пограничните региони. Добре е да не се ловува с кучета до началото на септември. 



Депутатът Александър Себанов разяснява тематиката от Варна по отношение на това дали се чака протест на ловците.

" Чумата още не е влезнала в България. Но би трябвало да се спре популацията на диви прасета. Ако влезе заболяването в България, ловът ще бъде спрян напълно. Български ловци са осведомени с ограниченията за сигурност.

Пробите за чума и трихинелоза ще бъдат давани в горското стопанство. Трябва да се откри първо дали има. Засега няма установен случай.

В Странджа сме сигурни, че има. Но влезе ли от Коннстанца - 500 млн лв. загуби най-малко ще има за стопанствата, а в Североизточна България има най-вече стопанства. 

Предложихме този закон още предходната година. Този път имахме поддръжката на ръководителя на националното съдружие Васил Василев. Той споделя, че самостоятелният лов не е задоволителен за ограничеване на популацията. Българските ловци ловуват с подготвени кучета, които гонят единствено диво прасе.

 


Стоян Герасков от другата страна по проблема отвърна:
" Оспорваме метода. Сега летните месеци не е времето за групово ловуване на дива свиня. Дивата свиня може да болести елените и другите популации.
Трябва да бъдат отстранени всички спънки пред самостоятелното ловуване. То не крие риск за останалите типове дивеч. През януари щеше да е доста по-ефективно. Закъсняхме.

Кучетата преследват дивеча, следва да бъдат подготвени да преследват единствено дива свиня, само че не е по този начин. Ловците го знаят. Професионалната асоциация на ловците е срещу този законопроект. Искаме преразглеждане, груповото ловуване не е решението. Входирали сме нашето мнение до президента и министър ръководителя. Ако не се анулира, имаме поддръжката на ловците в страната. Те са над 117 хил индивида. Болшинството са безапелационни - не е в този момент моментът. 

Няма към този момент потвърдени случаи. Дивата свиня за две денонощия може да се придвижи и да докара чумата. Ние нямаме ограничения за сигурност. Всяко убито животно ще е евентуално инфектирано. Нямаме хладилници за предпазване, стартират ли да се събират проби, няма да смогнем. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР