Lotus се появява във Formula 1 още през 1981 г.

...
Lotus се появява във Formula 1 още през 1981 г.
Коментари Харесай

Китайската Geely ще възражда британския автопроизводител Lotus

Lotus се появява във Formula 1 още през 1981 година като Toleman Motorsport. През 2012 година те трансформират името си на Lotus F1 Team и оттогава са един от по-успешните тимове в спорта.

© Wolfgang Rattay Още по тематиката
Hyundai ще се концентрира върху електрически коли за дълъг пробег

Компанията залага и на коли с горивна клетка, само че инфраструктурата не е развита
20 авг 2017
Tesla не разочарова вложителите

Компанията означи по-малка загуба от предстоящото през второто тримесечие и продължава да се движи по проект с производството на Model 3
5 авг 2017
Audi понижава разноските си с 10 милиарда евро до 2022 година

Компанията икономисва пари, с цел да насочи производството си към електрически коли
31 юли 2017
Volvo търси помощ от китайския си притежател Geely за електрическите автомобили

Шведската компания се надява по този метод да понижи разноските за произвеждане
24 юли 2017
Faraday Future стопира построяването на цех за електрически коли в Съединени американски щати

Китайският стартъп замразява плана си за 1 милиарда $, откакто вложителят Дзи Йетин има проблеми
12 юли 2017
Volvo ще създава единствено електрически коли и хибриди от 2019 година

Шведската компания става първата в бранша, която се отхвърля от мотора с вътрешно горене
5 юли 2017
Собственикът на Volvo придобива мажоритарен дял в Lotus

Очакванията са китайската Geely да върне към облага английската компания за спортни коли
30 май 2017

Китайската автомобилна компания и притежател на Volvo – Geely, стана мажоритарен притежател на английската Lotus. Това е част от договорката сред настоящия притежател на Lotus - малайзийската компания Proton, и китайския производител. По този метод Geely ще получи 49.9% от акциите в най-големия малайзийски производител на коли Proton, който е притежател на Lotus от 1996 година Цената на договорката за 51% от акциите на Lotus e 51 млн. паунда.
Преди по-малко от година малайзийското държавно управление отпусна 364 млн. $ помощ за Proton с изискването, че компанията ще си откри задграничен сътрудник, написа Bloomberg.

Не става единствено с известност

Въпреки че от Lotus в никакъв случай не са били известни със забележителни продажби или облаги, тяхната експертиза в автомобилостроенето е необятно приета. В пика на известността си Lotus беше пръв избор на Джеймс Бонд и Марио Андрети. Добрият имидж измежду останалите в промишлеността донесе много клиенти на английската компания и дълги години те съветваха General Motors, Aston Martin, Теsla и Formula 1.

Първият огромен удар против продажбите на Lotus беше изместването на интереса на клиентите от спортни коли към първокласни SUV. Второто затруднение пристигна през 2015 година, когато целият американски пазар се затвори за Lotus заради недостатък в системите на въздушните възглавници. Това беше толкоз огромен удар, че завръщането им на пазара в Съединени американски щати предишното лято остана неусетно.

Анализатори показват, че договорката в този момент идва в основен миг за Lotus, които все по-трудно биха намирали пазар за колите си след Brexit. В момента половината продукцията се продава в Европейски Съюз, а общо 85% от продажбите им са отвън Острова. Сделка с Geely би довела до построяването на нов цех в Китай и би отворила по-широки порти към китайския пазар за английските коли.

От 2014 година Lotus се управлява от Жан-Марк Гале. Пред Bloomberg той разяснява, че договорката е страхотна опция за Lotus да употребява експертизата на Geely в леките метали. " След една-две години колите на акумулатори ще са доста по-мощни от актуалните заради разрастващите се технологии. Ще е доста добре за нас да сме първите, които да създадат електрическа кола, която не тежи два тона. "

Добрият китайски баща

Експанзията на Geely стартира със закупуването на Volvo от Ford за 1.8 милиарда $ през март 2010 година Тогава китайците резервираха инженерния и дизайнерския екип на шведската компания, като само финансираха известния бранд.

По този метод резервираха качество на колите и резултатите не закъсняха. Volvo се развива мощно и през 2016 година означи рекордни продажби - 534 332 автомобила, което е с 6.2% повече от 2015 година Сега шведската компания се насочва към нови пазари, като до 2019 година възнамерява да създава само хибридни и електрически коли.

През 2013 година Geely закупи и производителя на колоритните лондонски таксита - London Taxi International. Както при Volvo, там също се чака производството на електрически коли да стане приоритет.

" Geely валидира модела на произвеждане с тяхната платформа зад Volvo, като основават положителни артикули ", споделя консултантът в IHS Markit Automotive Джеймс Чао пред BBC. Според него същият модел на ръководство може да се възползва от качествените инженерни фрагменти на Lotus и това да помогне на малайзийската Proton да излезе от рецесията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР