Лоти Леджър и Марк Брейди от Великобритания съобщиха на информационната

...
Лоти Леджър и Марк Брейди от Великобритания съобщиха на информационната
Коментари Харесай

Първата дума на това британско бебе бе Алекса

Лоти Леджър и Марк Брейди от Англия оповестиха на осведомителната организация Caters, че тяхното едногодишно момченце е произнесло първата си дума. Това не е „мама“ или „тате“, а „Алекса“. Лесно можем да се досетим, че това е името на гласовия помощник на Amazon, употребен в устройствата Echo.
Родителите счетоха това за занимателно. Техният наследник Джо е общувал с устройството в дома на баба си и дядо си. Навярно точно Alexa най-активно е отговаряла на детето.

Когато New York Post популяризира новината, доста хора взеха решение, че обстановката напълно не е безобидна. Родителите започнаха да се замислят за въздействието на тези устройства върху бъдещето на техните деца.

Всъщност, това е преференциално за Amazon. Компанията даже предлага детският вид Echo Dot. Той е с по-ярки цветове и е прелъстителен за децата. Echo Dot може да чете приказки и книжки и даже да филтрира неприличните думи.

Децата, прекарали детството си с гласови асистенти ще ги употребяват доста по-активно, в това число и за осъществяването на покупки, което е доста значимо за Amazon.

Но в случай че първата дума на дребното момченце в действителност е името на гласовия помощник, то това е прекомерно обезпокоително. Да не забравяме, че тези асистенти освен дават информация, само че я и събират. Те я събират, с цел да могат да ни подадат тази информация, която може да ни заинтересува. Именно по този начин работи рекламата в интернет. Но дали в действителност желаеме да Amazon и Гугъл да демонстрират на децата реклама, която те на драго сърце ще гледат и слушат?

Дали дребните в този момент деца, когато пораснат, ще бъдат радостни, че Гугъл, Amazon и Фейсбук са почнали да събират данни за тях, още преди да са почнали да приказват? Детството на сегашните възрастни е общо взето недокоснато от умните машини. Но явно в най-близко бъдеще те ще знаят напълно всичко за хората.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР