Лошото време в района на връх Шиша Пангма продължава да

...
Лошото време в района на връх Шиша Пангма продължава да
Коментари Харесай

Лошото време продължава да затруднява издирването на Боян Петров

Лошото време в региона на връх Шиша Пангма продължава да затруднява издирването на Боян Петров . Това стана ясно по време на ексклузивен брифинг на посланика на Китайската национална република у нас Джан Хайджоу във връзка със избавителната интервенция на алпиниста Боян Петров.
Китайската страна е събрала към 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Планира се на 13 май да стартира акция от Лагер 3, който е на 7300 м височина - нагоре към върха .
От китайското посолство обясниха, че избавителният екип се дели на три групи​. Първата група от състав 12 спасители е тръгнала от базов лагер, който се намира на 5800 метра, към Лагер 1, намиращ се на 6400 м. За на следващия ден са планувани седем души да тръгнат за Лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина. Очаква се те да дойдат в Лагер 3 на височина от 7300 метра, само че вдругиден (13 май).
Заради извънредно неприятното време, спасителите сега не могат да проведат интервенция в региона след 7300 метра в посока към върха , обясниха от китайското посолство. Според прогнозата за времето има северозападен вятър от 10 до 16 метра в секунда, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. За на следващия ден (12 май) времето се чака да бъде облачно и с краткотраен снеговалеж, както и да има северен вятър. Очаква се температурите да паднат до минус 25 градуса. Според прогнозата, на 13 май времето ще бъде по-подходящо за издирвателната интервенция.


Планира се на 13 май да стартира избавителна акция от Лагер 3, който е на 7300 метра височина - нагоре към върха. Два хеликоптера от Непал към този момент са пристигнали в региона. Те остават в очакване на 3700 метра надморска височина за по-подходящо време, когато да излетят, стана ясно още от представителите на китайската страна.
На 3 май в Хималаите изчезна българският планинар Боян Петров, който в границите на програмата „ Българин – 14х8000 “ покори 10 върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от 10 души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м).
Неговото изгубване беше видяно на височина от 7500 метра. При издирвателна интервенция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, само че заради влошените метеорологични условия издирването краткотрайно беше прекъснато. Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, разгласи дарителска сметка, в която се събират средства за избавителната интервенция на алпиниста.
„ Не знам до какъв брой е уместно, само че не щеш ли го направих. Сметка за избавителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, само че след време не ми прави работа аз имам единствено СЕГА”, написа Ненова по-рано във Фейсбук.
Paypal: [email protected]
Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank
UNCRBGSF
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР