Лошото орално здраве повишава със 75% риска от хепатоцелуларен карцином

...
Лошото орално здраве повишава със 75% риска от хепатоцелуларен карцином
Коментари Харесай

Болни венци и зъби увеличават риска от рак на черния дроб

Лошото орално здраве покачва със 75% риска от хепатоцелуларен карцином (НСС), сочат данните от проучване на учени от Кралския университет в Белфаст. Хепатоцелуларният карцином е най-честата форма на рак на черния дроб. Изследването е оповестено в UEG Journal (издание на Европейското сдружение по гастроентерология - United European Gastroenterolrogy).

Досега неприятното орално здраве се свързваше с риска от хронични болести - сърдечносъдови, инсулт, диабет. " Въпреки това съществуват непоследователни доказателства за връзката сред неприятното устно здраве и характерни типове стомашно-чревен рак ", изяснява доктор Хайди Джордао (Haydee WT Jordao) от Центъра за публично здраве към университета и водещ създател на изследването.

Проучването проучва данни на близо 470 хиляди души във Англия, като изследва връзката сред положението на оралното здраве и редица стомашно-чревни болести, измежду които другите типове рак на черния дроб, на дебелото черво, на панкреаса и прочие Учените са приложили модели за оценка на връзката сред риска от рак и самооценката за положението на устната празнина като мъчителни или кървящи венци, язви в устата, развалени зъби.

От всичките 469 628 участници в изследването 4069 развиват рак на стомашно-чревния тракт по време на 6-годишното следене. В 13% от тези случаи пациентите оповестяват за неприятно орално здраве.

Учените открили и

профила на хората с неприятно здраве на устната празнина

- по-млади, дами, хора, живеещи в изостанали социално-икономически региони, както и хора, които употребяват по-малко от две порции на ден плодове и зеленчуци.

Според учените понастоящем не са напълно ясни биологичните механизми, посредством които неприятното орално здраве е по-силно обвързвано с рака на черния дроб, в сравнение с с други типове рак на храносмилателната система. " Една от функционалностите на черния дроб е да отстрани бактериите от човешкото тяло. Когато черният дроб е обиден от заболявания като хепатит, цироза или рак, неговата функционалност понижава и бактериите оцеляват по-дълго и затова имат капацитет да причинят повече вреди. Бактерията Fusobacterium nucleatum произлиза от устната празнина, само че ролята й в рака на черния дроб е неразбираема. Следователно са нужни по-нататъшни изследвания на микробиома и рак на черния дроб ", споделя доктор Джордао.

Изследователите имат и друго пояснение: хората с огромен брой изчезнали зъби могат да трансформират диетата си, като употребяват по-меки и евентуално по-малко питателни храни, което от своя страна въздейства върху риска от рак на черния дроб.

Чернодробният карцином е шестият по периодичност рак в Европейски Съюз, който лишава живота на съвсем 60 хиляди души годишно. Петгодишната преживяемост в Европа е едвам 11% 4, а почти 9 от 10 случая са при хора над 55 година Смята се, че до половината от случаите с рак на черния дроб са предотвратими, като рисковите фактори постоянно са свързани с метода на живот - наднормено тегло или затлъстяване, пушене, консумация на алкохол и тлъсти храни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР