Лошото качество на въздуха през 2016 г. е довело до

...
Лошото качество на въздуха през 2016 г. е довело до
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива близо половин милион европейци

Лошото качество на въздуха през 2016 година е довело до минимум 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа, а съвсем всеки европеец, който живее в град, е изложен на замърсяване, което надвишава здравословното равнище. Това се споделя в отчет на Европейска организация за запазване на околната среда (EEA), представен от БГНЕС.
" Замърсяването на въздуха сега е най-големият риск за околната среда, що се отнася до здравето на хората ", написа в отчета.
Авторът и специалист по качеството на въздуха Алберто Гонсалес Ортис прави оценка, че въпреки равнището на рискови и нездравословни частици в градовете понижава, това не се случва задоволително бързо. Той акцентира, че стандартът на Европейския съюз към момента не е доближат и ние сме надалеч от стандартите на Световната здравна организация.
Европейското законодателство изисква държавите-членки да оценят риска от редица замърсители, в това число озон и прахови частици, и да подхващат подобаващи ограничения. През юли Европейската комисия изиска от Европейския съд да предприеме дейности против Испания и България поради неприятното качество на въздуха в тези страни, предупреждавайки, че техните управляващи не са съумели да защитят жителите си от замърсяване.
През 2017 година 16 от 28-те държави-членки на Европейски Съюз оповестиха за най-малко един случай, показващ, че тяхното равнище на въглероден диоксид е по-високо от откритата от закона приблизително годишна централизация в Европейски Съюз. Този лист включва Франция, Белгия, Холандия, Испания, Германия и Обединеното кралство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР