Лошото качество на въздуха е причинило около 400 000 преждевременни

...
Лошото качество на въздуха е причинило около 400 000 преждевременни
Коментари Харесай

Замърсен въздух е причинил 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа през 2016-а

Лошото качество на въздуха е предизвикало към 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа през 2016 година, последната година, от която са налични най-новите данни, като съвсем всеки европеец, живеещ в град, е изложен на равнища на замърсяване, които надвишават здравословните равнища. Това се предизвестява в отчет, представен от " Ройтерс ".

" Замърсяването на въздуха понастоящем е най-важният за човешкото здраве, приближаващ от околната среда ", се акцентира в отчета на Европейската организация по околна среда (EEA).

Авторът на отчета, специалистът по качество на въздуха на EEA Алберто Гонсалес Ортис съобщи, че макар че равнището на рисковите частици в европейските градове е спаднало, то не спада задоволително бързо.

" Все още не сме достигнали стандартите на Европейски Съюз и несъмнено сме надалеч от постигане на стандартите на Световната здравна организация (СЗО) ", показва Ортис.

Законът на Европейски Съюз понастоящем изисква страните да оценят нивото, изключително в градските региони, на редица замърсители, в това число озон и прахови частици, и да подхващат дейности, в случай че някои граници бъдат достигнати.

Замърсяването с частици в градовете се трансформира в цел на по-строги ограничавания, откакто Съдът на Европейския съюз постанови през юни, че градовете би трябвало да подхващат дейности, в случай че равнищата на замърсяване са надвишени в един обособен регион, а не въз основа на приблизително равнище в района.

През юли Европейската комисия изиска от Съда на Европейския съюз да предприеме дейности против Испания и България поради неприятното им качество на въздуха, предупреждавайки страните, че не съумяват да защитят жителите от замърсяване.

През 2017 година 16 от общо 28 страни членки на Европейски Съюз са съобщили за минимум един случай на равнища на азотен диоксид, токсичен газ в изхвърляните от колите газове, който е по-висок от позволената средногодишна централизация в Европейски Съюз. Този лист включва Франция, Белгия, Холандия, Испания, Германия и Англия.

Някои станции за премерване на замърсеността на въздуха в Лондон да вземем за пример регистрират равнища от повече от 50 микрограма азотен диоксид на пространствен метър въздух, спрямо позволената годишна междинна централизация в Европейски Съюз от 40 микрограма.

Вчера английското държавно управление предложи нов законопроект за околната среда, който включва правно обвързващи цели за понижаване на фините прахови частици във въздуха и принуждава производителите на коли да изтеглят колите, които не дават отговор на стандартите за излъчвания на частици.

Намаляването на броя на колите е значим фактор за понижаване на замърсяването на въздуха в градовете, изключително на азотния диоксид, посочи Ортис.

" Когато се борим със замърсяването, ние също по този начин се борим с климатичните промени, както и с шума и насърчаваме по-здравословно държание. Това обстановка, от която всички печелят ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР