Лошият имидж на Варна е по-скоро ПР и управленски проблем

...
Лошият имидж на Варна е по-скоро ПР и управленски проблем
Коментари Харесай

Северният остров

" Лошият имидж " на Варна е по-скоро ПР и управнически проблем

[Shutterstock] Още по тематиката
Аутсорсинг еволюция

Облачните технологии, изкуствения разсъдък, big data трансформират бранша, а България той има все по-големи шансове за напредък, споделя новият ръководител на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов пред " Капитал "
1 юни 2018
Бъдещото лято на Варна

Без автомагистрали и огромни вложения, Варна и районът не престават да търсят и намират нови хрумвания за развиване
31 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Варна е колеблив град, обаятелен от пръв взор, само че с сложен темперамент. Живее на " макс " през лятото, а след това скучае до идващото. Най-скъпото, което има, е морето, само че гледа на запад, към столицата. Цупи се на неприятната популярност, че е " покорен град ", а все не съумява да се похвали както би трябвало с триумфите си. Прякорът " лятна столица " е прост, само че Варна в действителност има това самочувствие. Не единствено тъй като историята й надалеч надвишава българската страна или тъй като в миналото е била място за срещи на търговци от Генуа и Дубровник, само че и тъй като през днешния ден има аргументи за оптимизъм.

Седемте висши образователни заведения с 28 хиляди студенти я вършат по-млада и цялостна с сила. А туризмът прибавя динамичността на вселенски град. Макар преди две години да загуби борбата за купата " Европейска столица на културата ", тя към момента има културен фестивал, с който могат да се похвалят малко градове в страната: най-стария музикален фестивал в България " Варненско лято ", единствения в света балетен конкурс, Международното биенале на графиката, филмовите и театралните фестивали и даже от предходната година - летния ваучър на MTV. Анализите сочат, че стопанската система на града пораства, безработицата понижава, а популацията му се усилва с всяка минала година. Така " неприятният имидж " на Варна се оказва по-скоро ПР и управнически проблем.

Вечната борба

Всъщност надпреварата за столица на културата е продължение на по-стара кавга. Варна отстъпва на София, само че не харесва третото място. В края на предишното лято един цветен тишърт в магазинче из пловдивския " Капан " нанесе следващия удар в сърцето ми на потомствен варненец. От витрината принтът крещеше Make PLOVEdiv not WARna.

" Находчиво е, да! Във безконечната борба сред Пловдив и Варна принтът е 1:0 в наша изгода, споделя през смях Ивайло Дернев, основен редактор на електронния уебсайт " Под тепето ". Но ето това са предразсъдъците, които пречат. " За него играта на думи е по-скоро " рикошет " от последните 15 години, през които морският град беше в ступор. " За мен Варна са зелените паркове, архитектурата от началото на предишния век, морето, чувството, че пред теб няма граница, когато застанеш на брега, споделя Ивайло. Всичко останало – корупцията, политическият и икономическият монопол, през който Варна мина, са ми познати. Пловдив претърпя същото, че и по-зле, само че беше задоволителен един подтик, с цел да стартира да се трансформира. Във Варна постоянно имам чувството за голям капацитет. "

" Таляна " - варненският " Капан " " Таляна " е място със забравена история, като " Капана " в Пловдив преди години. "
Мартен Демирев, създател на споделеното пространството за работа " Иноватор "
В сърцето на тогавашния търговски квартал на Варна " Таляна " Мартен Демирев развива плана си " Иноватор " - пространство за споделени работни места, за хора с хрумвания и планове, за работилници с високотехнологично съоръжение. И за ваучър.

" Изминахме дълъг път, споделя Мартен. " Таляна " е място със забравена история, като " Капана " в Пловдив преди години. Сега и ние се надяваме да възродим този дух и имаме вяра, че други - още по-креативни от нас хора с идея - ще потърсят своето място в региона. "

Недалече от " Иноватора " на Мартен е Социалната чайна на Мая Донева. Проекта си тя развива в тогавашната Приморска известна банка - една от най-представителните здания на красивата улица " Преслав ".

Чайната е открита през 2015 година Заедно със Стояна Стоева Мая я основава като план в поддръжка на младежи от проблематична обществена или фамилна среда, с цел да им даде опция за самостоятелен метод на живот. " Това е различно обществено пространство, където младежите с стеснен достъп до пазара на труда да получат своята първа работа ", споделя Мая.

За да им помогне, екипът включва младежите в наставнически стратегии за придобиване на познания и умения за гражданските им права и отговорности, учи ги по какъв начин да поддържат връзка, възпитава страстите им. Обучителният център към чайната дава професионални умения в областта на услугите, а по-късно обезпечава на младежите първо работно място, с цел да им даде старт в по-качествена среда за живот.

При едно от разчистванията в мазето на постройката сред тежките банкови сейфове разкрили загадка врата. Водела към тунел, а оттова към прилежащата, много по-скучна към този момент улица. Към града отвън " Таляна " – който обаче крие много обещания.

Изходът от задръстването По данни на Института за пазарна стопанска система от 2017 година бизнесът във Варна се разраства доста през последните пет години.
По данни на Института за пазарна стопанска система от 2017 година бизнесът във Варна се разраства доста през последните пет години. Ръстът е към 20%, а на задграничните вложения – 28%. По последните данни на Национален статистически институт заплатата в града отстъпва единствено на София - междинната е 1062 лева./месец.

Според анализите на ИПИ демографските и просветителните трендове в града подсигуряват постоянното му развиване и в близкото бъдеще, а Варна е измежду дребното стопански центрове в страната, чието население нараства поради забележителния машинален приръст. С други думи - Варна изсмуква близките области, защото е безспорната звезда на севера. Хората в работоспособна възраст са 63% от жителите на града, а изгледи за съществено стесняване на този индикатор няма.

С максимален дял в стопанската система на Варна по данни от 2015 година е била преработващата индустрия - 25%, следвана от строителството - 17%, и търговията 12%. Това систематизиране се дължи на структурата на стопанската система в прилежащата община Девня, където 78% от нея са съсредоточени в няколкото огромни химически завода – " Агрополхим ", " Солвей Соди " и " Девня цимент " (виж текста на стр. 26). И трите са измежду най-мащабните задгранични вложения в страната. Рекордният общински бюджет на Варна за 2018 година, който е в размер на близо 400 млн. лева, е вторият максимален в страната след този на София.
Рекордният общински бюджет на Варна за 2018 година, който е в размер на близо 400 млн. лева, е вторият максимален в страната след този на София. Размерът му се дължи на неочакваното решение на държавното управление да излее дъжд от пари над морския град, " с цел да догони Бургас ", както се изрази министър председателят. Така над 126 млн. лева от постъпленията в бюджета се чака да дойдат от делегирани държавни действия.

С част от тези пари Варна ще се опита в идващите две години да реши и част от инфраструктурните проблеми, които изпитва както множеството огромни градове в страната. Извеждането на тежкотоварния трафик от централната му част, оправянето с лавинообразно растящите тапи и паркирането са измежду най-сериозните от тях.

Два хъба и един остров

В началото на декември м.г. общинският съвет във Варна гласоподава за основаването на акционерно сдружение " Индустриално-технологичен парк Варна " с капитал от над 2 млн. лева Негов едноличен притежател би трябвало да бъде локалната администрация. Според оповестения бизнес проект по-късно в сдружението с 50% от акциите му би трябвало да влезе и държавната Национална компания " Индустриални зони ". В новоучреденото сдружение общината ще взе участие с апортна вноска на близо 43 хиляди кв.м терен, който се намира на изкуствения остров сред остарелия и новия канал сред морето и Варненското езеро. Там би трябвало да бъде основана новата " Икономическа зона Острова ". Ако не друго, това ще е най-красивата индустриална зона в страната.

По-рано през м.г. кметът на Варна Иван Портних подписа меморандум с сътрудниците си от прилежащите общини Аксаково, Девня и Белослав за основаване на " Зона за нововъведения и развиване Варна ". Тя би трябвало да развие региона към Варненското езеро.

Пак в края на м.г. от общината оповестиха, че Варна е определена за един от 30 цифрови хъба, които ще получат поддръжка от Европейската комисия. Те ще имат опция да употребяват най-хубавите практики на други центрове за цифрови нововъведения в Европа.

А наскоро компания " Сименс " заяви, че до есента на т.г. ще открие във Варна и собствен софтуерен хъб, в който в началото ще стартират работа 12 инженери. Те ще създават и внедряват системи за роботизация на автомобилното произвеждане.

Трудно не значи невероятно

Сега Варна се готви за следващото си лятно премеждие. А лятото е сезон на оптимистите. Сергей Петров работи в една от туристическите компании в града и провежда прехвърлянията от варненското летище към курортите Св.св. Константин и Елена и Златни пясъци. " Когато нещо ти липсва, би трябвало да го създадеш, не да го търсиш другаде. "
счита Сергей Петров, който работи в туризма
" Варна претърпя прекомерно дълъг интервал, в който беше блокирана, споделя той. Това демотивира, само че се трансформира и в опрощение за всички тези, които не успяваха да осъществят плановете си. " Според Сергей в дъното на застоя, през който мина Варна, стои неналичието на политическа воля за смяна. Затова е основал " Младежка асоциация по политически науки ", а към нея и клуб. " Това е град с вътрешна динамичност, тук идват хора, които търсят реализация, други не съумяват и избират да си тръгнат, споделя той. Не мисля, че това е решение. Когато нещо ти липсва, би трябвало да го създадеш, не да го търсиш другаде ", споделя той.

Точно това вършат Димитър Димитров и Таня Кутова. Двамата са на 32 и 22 година Дошли във Варна от Ловеч, когато преди към пет години тя почнала да учи в Колежа по туризъм в града. " Варна ни предлага повече благоприятни условия за развиване за разлика от дребния град, споделя Таня. Харесва ни динамичността, обичаме към нас непрестанно да се случва нещо ново, да се усещаме пълноценни. "

Сега двамата развиват свои дребни бизнес планове. " Не считаме, че ключът към триумфа може да бъде открит единствено в София, споделя Димитър. Факт е, че Варна не престава да се развива и да основава от ден на ден благоприятни условия за млади и окуражени хора. Да започнеш собствен бизнес в България е мъчно, само че мъчно не значи невероятно! "

Големият стартъп

Всичко това споделя, че морската перла на България има обещаващо бъдеще, в случай че един път успее да се измъкне от сенките на предишното и от спънките на сегашното. А те, би трябвало да признаем, не са малко. Липсата на довеждаща инфраструктура, неналичието на бързи връзки с останалата част на България, неналичието на нови огромни вложения, неналичието на задоволително интензивност в управата при търсенето на нов път за Варна - това към момента е реалност.

Другият проблем е характерен за по-малки морски градове - значимо е да мине сезонът. " Манталитетът на хората тук е чудноват ", споделя Мелани Банкова. Тя е от Стара Загора. " След като приключих висшето си обучение, започнах работа като админ в хотел, споделя Мелани. И незабавно се случи това, за което всички предупреждаваха – забавени заплати, несъблюдение на авансово контрактувани условия на работа... Във Варна непрестанно имаш чувството, че си значим единствено до края на сезона, до последния месец на лятото. След това никого не го е грижа какво ще се случи с теб. " Затова решила да си тръгне от Варна. Сега е в София. " Не разбирам за какво скептицизмът тук е толкоз бездънен. "
счита Жаклин Борьопер, която е живяла във Варна, а в този момент се връща там като екскурзиант
Привечер при започване на юни " ларгото ", както варненци назовават пешеходната алея от центъра на града към морето, потъва в пъстър безпорядък. Недалече от " Севастопол " - мястото за всички срещи, е ориенталският грил, малко по-встрани по пътя към Морската градина - американският ресторант, а до него – френското бистро. На терасата му срещам остарели познати - Жаклин и Ален Борьопер. Преди години той бе част от мениджърския екип на една от огромните френски компании във Варна. През свободното си време на стопанка Жаклин работеше като доброволка в локалния " Алианс франсез ". Оттогава до момента двама постоянно се връщат във Варна като туристи.

" Градът е цялостен с пропиляна сила, споделя Люси. Усетих го още преди години и не разбирам за какво скептицизмът тук е толкоз бездънен. За разлика от множеството млади французи, хората, с които се срещаме във Варна имат ясна концепция за бъдещето си – малко по малко. Ние сме чужденци – идваме и си тръгваме преди да сме се потопили в проблемите на града, за това нямаме предубеждения ". Сигурно за това двамата с Пиер са сигурни, че в силата, за която приказват, би трябвало да се влага, и то бързо. Защото е най-ценният капитал, с който Варна разполага. Дори по-голям от морето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР