Лошите навици на хората са най-сериозната причина за болестите и

...
Лошите навици на хората са най-сериозната причина за болестите и
Коментари Харесай

Половината болести се дължат на лошите ни навици

Лошите привички на хората са най-сериозната причина за заболяванията и рефлектират върху разноските на здравните фондове на развитите страни. Начинът ни на живот е виновен за над 53% от болесттите на международното население, демонстрира здравната статистика. За съпоставяне - биологичните аргументи, в които влизат и наследствените заболявания, образуват едвам 20% от общия риск, а факторите от околната среда - 15%. На неприятната организация на здравните услуги се отдават 10-15%.

" Лошите привички повреждат освен нашето персонално здраве, само че имат и финансово отражение за стопанската система - провокират разноски от милиарди, образувани от директни разноски за лекуване, болнични и загуба на работоспособност на популацията. Един от топ рисковите фактори е тютюнопушенето, което провокира 7,2 милиона смъртни случаи годишно ", споделя проф. Анджей Фал, президент на полското Дружество по публично здраве. Професорът изнесе данните по време на онлайн полемика за понижена щета от тютюнопушенето на интернационалната научна асоциация на самостоятелните специалисти SCOHRE.

Експертите по публично здраве са безапелационни, че натрупването на персонални решения, върху които хората имат надзор, са все по-определящи. Проблемът със загубите от тютюнопушенето е голям и в стопански аспект за целия свят. Над 300 милиарда $ всяка година губи стопанската система на Съединени американски щати от свързани с тютюнопушенето заболявания, каквито са огромната част от сърдечносъдовите, онкологичните и респираторните диагнози. Директните медицински разноски са 170 милиарда $, а загубата на продуктивност и болничните образуват други 160 милиарда $, регистрират икономистите.

Европейските здравни и обществени фондове също заплащат голяма цена за лекуването и последствията от заболяванията, свързани с цигарите.

" 50% от загубите идват от сърдечносъдовите болести, които имат даже летален край. Респираторните болести и ракът съставляват още надлежно 22% и 21% от разноските. Най-много от това страдат страните със междинни към високи приходи - т.е. касае се в огромна степен за страните в Европа ", споделя още полският специалист.

Опитът от всеобщото отричане на цигарите

 Снимка: Pixabay

Най-резултатният метод в здравен и стопански проект би бил намаляването на вредата за тези, които не могат да откажат цигарите, споделят медицинските специалисти от, акцентирайки бездимните други възможности като по-малко рисков метод за приемане на никотин.

" Трябва да предложим на пушачите избор, друг от това " ти ще умреш, в случай че не спреш цигарите ". През 2020 IQOS получи позволение от FDA (Агенцията по храните и медикаментите на САЩ) да се продава като артикул с понижен риск . Първият подобен артикул беше снус, за който регулаторът даде позволение да се предлага с изказванието, че понижава риска от рак на белия дроб ", уточни един от най-хубавите кардиолози в Гърция - доктор Димитри Рихтер, завеждащ кардиологичното поделение в болница в Атина.

Голяма част от пациентите му не могат да ги откажат без поддръжка - от 100 пушача единствено 36 съумяват да ги спрат, а 21 се връщат към цигарите година по-късно. Замествайки ги да преминат към приложимост на по-малко нездравословни други възможности като електронни цигари, IQOS и снус обаче, картината наподобява по различен метод. Затова и редица страни към този момент ползват метода към понижаване на вредата от цигарите и бележат положителни резултати.

" Във Англия намаляването на вредата посредством новите артикули е тактика. Комуникацията е положителна, призоваваща да се премине от най-вредния метод за банкет на никотин към по-безопасен. "

Нова Зеландия взе опита на Англия, въвеждайки тези артикули като помощни средства за хората, които желаят да откажат цигарите и си сложи упоритостта да стане първият " Остров без пушек ". Япония също е положителен образец и от страна с доста пушачи внезапно понижи продажбите на цигари, след навлизането на бездимната опция на Филип Морис Интернешънъл на пазара, демонстрират изследванията.

Успехът на бездимните други възможности и резултатът от прекосяването на тях е изразителен във всички страни, в които те се ползват, показва и проф. Карл Фагерстрьом.

" Не повече от 5% от популацията на Швеция пуши цигари, а същата наклонност се следи и в Норвегия. Общото и в двете страни е, че от години пушачите им употребяват опция без горене - снус, никотинови торбички за орална приложимост, посредством които си доставят никотин, поради който другояче биха траяли да пушат цигари. Големият абсурд е, че на територията на Европейски Съюз с изключение на в Швеция, където е обичаен, снусът е неразрешен. "

 Снимка: iStock by Getty Images

Какви са техниките, които могат да поддържат хората, които желаят да спрат да пушат? Преминаването на бездимни други възможности би понижило съществено, с изключение на смъртността и заболеваемостта от редица заболявания, по този начин и финансовата тежест за страните. За да се подтикват пушачите да създадат този избор, те би трябвало да имат информация и финансов тласък.

" Ако новите артикули са с по-ниски налози спрямо най-вредните - цигарите, и са по-достъпни, евентуално ще накарат повече хора да преминат на тях. Това може да се направи от регулаторните органи и да се употребява като ефикасен инструмент за понижаване на вредата при хората, които в противоположен случай биха траяли да пушат. Трябва да бъдем обединени в това решение ", сподели още проф. Фал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР