Лошите момчета от ринга са пример за невероятни спортсмени. Извън

...
Лошите момчета от ринга са пример за невероятни спортсмени. Извън
Коментари Харесай

10 години Gong.bg - топ 10 на най-великите боксьори

Лошите момчета от кръга са образец за невероятни спортсмени. Извън кръга огромна част от тях са образец за подражателство и пазят значими дела. Те имат мощност, мощ, детонация, цялост от качества и техника. Трудно може да бъдат избрани най-великите боксьори за всички времена, а още повече да бъдат събрани в една десетка. Без да претендираме за пълнота и с риска Ивендър Холифийлд да ни отхапе най-малко едното ухо, с изключение на него в топ 10 не съумяха да намерят място превъзходни боксьори като Ленъкс Люис, Мани Пакиао, Уили Пеп, Сони Листън, Лари Холмс, Хулио Сесар Чавес, Роберто Дуран, Шугър Рей Леонард, Джак Демпси, Бърнард Хопкинс, Джейк ЛаМота, Оскар де ла Оя, Владимир Кличко, Хари Греб, Макс Шмелинг, Сам Лангфорд, Бени Леонард и други.

По мотив десетгодишнината на спортния уебсайт GONG.BG подбрахме 10 от най-големите имена в историята на бокса. В топ 10 на най-великите боксьори за всички времена намират място:

10. Майк Тайсън

Майк Тайсън е един от най-силните боксьори за всички времена. В началото на 90-те години Тайсън е определян като несломим боксьор, който нокаутира всички кандидати, които стоят пред него. Той побеждава най- посредствения международен първенец Тревър Бърбик, губи от Бъстър Дъглас и е унизен от Ивендър Холифийлд и Ленъкс Луис.

Майк Тайсън елементарно притегля вниманието на почитателите, откакто печели първите си 19 мача с нокаут. Той побеждава Тревър Бърбик единствено за два рунда през 1986 година, с цел да стане най-младият първенец в тежка категория. Година по-късно съумява да завоюва и двете корони в тежката категория - WBA и IBF, като се трансформира в първия боксьор обединил шампионските трофеи от IBF, WBА и WBC.

Със смущаващото му държание, с мощта, която има и опустошително якия нокаут изплаши доста съперници преди първия звънец. Той раздира редица противници в тежка категория, до момента в който не записва първо проваляне за 42-1 от новобранеца Джеймс „ Бъстър “ Дъглас през 1990 година. Завръщането му излиза от релси, тъй като е наказан за обезчестяване и лишен от независимост от 1992 до 1995 година. Той си връща шампионската купа в WBC в тежка категория от Франк Бруно и шампионския колан в WBA от Брус Селдън през 1996 година, само че губи от Ивендър Холифийлд през ноември същата година. Проваля се в реванша против Холифийлд, когато ухапва и двете уши на противника си.

Майк Тайсън има връх от 50 победи, от които 44 са с нокаут и единствено 6 загуби.

9. Роки Марчано

Кариерата на Роки Марчано продължава малко. Неговата епоха е от 1948 до 1955 година. Защитава международната купа шест пъти. „ Перфораторът “ за всички времена. Той има рекламация към славата, тъй като е първенецът в тежка категория, който е непобеден. Има връх от 49 победи, от които 43 са с нокаут и нито една загуба. Без никакво подозрение той е популярен боксьор за неговото време. Единствените огромни имена в неговия връх – Джо Луис,: Езард Чарлс и Джърси Джо Уолкът- са минали своя пик, когато срещат Марчано. Дори Арчи Мур от лека категория смъква в нокдаун Марчано. За Роки споделят, че е здрав и мощен, само че в това време - дребен, муден и предразположен на аркади. “

8. Джордж Форман

На 45 години Джордж Форман става най-старият международен първенец в тежка категория. Неговото завещание вечно е опетнено от загубата от Али, само че той е един от страховитите боксьори и един от най- здравоудрящите в категорията. Той унищожи Джо Фрейзър в два рунда през 1973 година, с цел да вземе купата, преби Кен Нортън и даже отчупи парче от брадичката на Джордж Чувало. Нещо повече, той възвърна купата си откакто стопира Майкъл Мурур през 1994 година, на 45-годишна възраст.

7. Флойд Мейуедър

Флойд Мейуедър-младши е американски профи боксьор, който няма загуба на професионалния кръг. Той е международен първенец в 5 дивизии при експертите, а общо има 8 трофеи в три разнообразни теглови категории. Мейуедър е обявяван на два пъти за „ Боец на годината “ на списание „ Ring “ (през 1998 и 2007 г). Също по този начин, той е печелил и премията на Асоциацията на публицистите отразяващи бокса в Съединени американски щати, а телевизия ESPN го дефинира за №1 пет пъти в интервала от 2007 до 2013 година Мейуедър е първенец в полусредна категория на WBC, в суперсредна на WBA, в суперсредна на WBC, притежател на диамантения пояс в суперсредна категория на WBC, сегашен №1 в междинна категория на списание Ring. Флойд също по този начин е в описите на списанията Forbes и Sports Illustrated, като един от 50-те най-високо платени спортисти в света. Не инцидентно, той е именуван Милионера.

Не са доста боксьорите, които са съумели да завършат своите кариери без нито една позволена загуба. Особено когато са се състезавали на най-високото допустимо равнище. Определено разковничето е в уменията на американеца да се пази. Без да преувеличаваме, Флойд Мейуедър бе боксьор, който е съвсем невероятно да бъде ударен. Движенията на Флойд по кръга и котешките му рефлекси го трансфораха в същински пример за защитна игра в бокса, а имена като Мани Пакиао, Канело Алварес, Маркос Майдана, Шейн Моузли, Хуан Мануел Маркес, Рики Хатън, Оскар де ла Ойя и още доста други, по този начин и не съумяха да намерят ключа към триумфа против Мейуедър. Флойд победи и в най-скъпия мач в цялата история на бокса, побеждавайки още веднъж по точки филипинската звезда Мани Пакиао. Срещу азиатеца Мейуедър не остави подозрения в брилянтните си отбранителни умения, не давайки съвсем никакви шансове на Пакиао да го нарани. Само 19% от всички опити на филипинецът реализират резултат. Така, след единомислещо решение, Флойд Мейуедър печели срещата с резултат 118 – 110, 116 – 112 и 116 – 112, оставайки още веднъж непобеден. Последният мач на Флойд е на 12 септември 2015 година, като негова „ жертва “ е Андре Берто. Още в деветият рунд, Берто към този момент е некадърен да се опълчи на невероятната скорост на първенеца и в последна сметка резултатът е 3 – 0 (117 – 111, 118 – 110 и 120 – 108). След края на мача, Мейуедър обявава своето отдръпване от професионалния бокс. Само две години по-късно Флойд Мейуедър се завърна на кръга за мач, който от финансова позиция усъвършенства всички върхове. Мейуедър бе провокиран от ММА звездата Конър Макгрегър. Флойд Мейуедър оправда статута си на любимец и съблюдава обещанието си към почитателите на бокса да нокаутира Конър Макгрегър в дълго чаканата Битка на годината, която усъвършенства всички финансови върхове в историята на бойните спортове. 40-годишният американец изнесе боксова лекция на ирландския си конкурент и реферът спря мача в средата на 10-ия рунд с механически нокаут, защото ММА звездата не оказваше никаква опозиция на комбинациите на Мейуедър и към този момент бе очевидно разлюлян. Флойд завоюва 50-ата победа в 50-ия мач. За към 36 минути игра, непобеденият на професионалния кръг Флойд получи чек за 350 млн. $. Това бе последният мач в кариерата на Мейуедър в 50 мача с 50 победи, от които 27 с нокаут и 0 провали.

6. Джо Фрейзър

Джо Фрейзър е прочут като най-трудният противник на Мохамед Али. Той е олимпийски златен медалист и международен първенец, който живее в славните дни на тежката категория. Великолепен, атрактивен боксьор, който има нещастието да споделя светлината на прожекторите на боксовия кръг с Али. През 1971 година, Димящия Джо стана първият боксьор съумял да го победи, а неговото гръмотевично ляво кроше съумя да унищожи най- положителните в тежка категория в средата на 60- е до началото на 70- те години. Той няма неприятен боксова мач.

Димящият Джо е звездата на треньора Еди Фъч, който е прочут с тактиката си и методичния метод в образованието на боксьорите. Фрейзър е прочут със своите удари в тялото, безмилостните офанзиви и изключителната резистентност. Той е в положение да се бори против Оскар Бонавена, Бъстър Матис и Дъг Джоунс, даже да победи Мохамед Али в един ден.

Това, което дефинира кариерата на Фрейзър като историческа е мачът му в „ Аранета Колизеум “ в Манила против Мохамед Али. Мнозина дефинират този боксов мач за най-великия в историята на спорта. Димящият Джо се пенсионира един мач след конфликта в Манила. Той умира през 2011 година от рак на черния дроб.

5. Джак Джонсън

Джак Джонсън е първият афроамериканец - международен първенец в тежка категория. Той побеждава Томи Бърнс, с цел да завоюва купата през 1908 година и да я задържи до 1915 година, когато е надвит от Джес Уилард. Доминиращ и съзнателно провокативен, шокиращо вбесяващ бялото общество с неговата смелост и надменност. Джонсън демонстрира храброст, някои може да кажат враждебност, както на - по този начин и отвън кръга. Той разгневи обществото излизайки със и омъжвайки се за бяла жена. В продължение на доста от царуването си той е в заточение, като се постанова да живее и боксира в Европа и Южна Америка, с цел да избегне расистките закони в Съединени американски щати.

Висококвалифициран и мощен, Джонсън на процедура би трябвало да гони властващия първенец Томи Бърнс през целия свят, преди да го засрами през 1908 при отбраната на купата в Сидни, Австралия. Бърнс е разрушен, предизвиквайки трескаво търсене на бял, кадърен да нокаутира Джонсън.

През 1910 при отбраната на купата си, Джонсън унищожава Джеймс Дж. Джефрис, който е изваден от пенсия, с цел да го пребие. Победата на Джонсън провокира протести в цяла Америка. Джонсън печели 73 от 104 срещи, губейки единствено 13.

Умира при автомобилна злополука през 1946 година.

4. Хенри Армстронг

Хенри Армстронг, който се боксира сред 1931 и 1945 година, е притежател на международните трофеи в три категории – перо (1937-38), лека (1938-39) и полусредна (1938-40). Един от най-вълнуващите боксьори на кръга. Той е прочут като „ Урагана Ханк “ - перфорирал е своите противници и е разбивал главите им. Армстронг има 27 следващи победи с нокаут. Това отразява неговото великолепие на кръга. Той е буря, машина, която претрупва своите съперници с денонощен, задушаващ залп от удари. Хенри се изправя против 17 международни първенец в своята кариера и побеждава 15 от тях, като по този метод с право заслужава да бъде именуван един от най-доминиращите боксьори за времето си.

3. Джо Луис

Джо Луис, прочут като Кафявия Бомбардировач, е роден в Алабама през 1914 година и има впечатляваща кариера като дилетант – 50 победи и 4 загуби, след което става експерт. Той е най-великият в тежка категория в интервала на чистите боксови правила и върхове. Джо Луис от Детройт е притежател на шампионската купа от 1937 до 1949 година. Той има отлично кроше, само че също по този начин и смъртоносен ъперкът. Луис побеждава противниците си по допустимо най-безкомпромисния метод, а резултатът постоянно е еднакъв – победа за Джо Луис с нокаут. В дългата си кариера 1934-1951, Луис губи единствено три пъти в 69 срещи. След като взима купата от “Пепеляшка “ - Джим Брадок през 1937 година, той прави 25 отбрани и е първенец 12 години. Конкуренцията на Луис може би не наподобява толкоз сериозна, само че той записва победи над Джърси Джо Уолкът, Макс Шмелинг, Макс Беър.

Луис побеждава 22-ма от 25-мата си противници в отбраната на купата. Той е прочут със своя динамичен жанр на боксиране и невероятните си умения на кръга. Джо задържа шампионското отличие 11 години 8 месеца и 7 дни, като за този интервал се боксира в 27 срещи. Той става първият боксьор, който побеждава шест международни първенци в тежка категория, сред които най-известните му съперници са Джим Брадок, Примо Карнера, Макс Беър и Роки Марчано.

Луис оказва помощ за развиването на спорта и неговата популяризация. Той има своето отражение и отвън кръга. Той е първият афроамериканец, който придобива статута на воин в Съединени американски щати и става знак на горделивост след успеха против германеца Макс Шмелинг. По време на втората международна война той е повече от боксьор. Луис пази обществени и политически позиции, които са с интернационално значение. Неговият връх и позициите, които заема отвън кръга го вършат един от най-великите боксьори за всички времена.

На 22 юни, 1938 година, Джо Луис нокаутира Макс Шмелинг в първия рунд. „ Мачът на века “ трае 2 минути и 4 секунди. Достатъчно време за Луис, с цел да прати на пода три пъти своя съперник. Реферът афишира Шмелинг за нокаутиран малко преди края на първия рунд. Победата циментира неговата известност като един от най-великите първенци за всички времена.

2. Мохамед Али

Роден като Касиус Клей в Луизвил, Кентъки през 1942 година, Мохамед Али е същинската икона и легенда в международния бокс. Като дилетант той печели повече от 100 мача в това число и златото от Олимпийските игри в Рим през 1960 година. Той стартира със серия от 19-0 като професионален боксьор и вкарва собствен неповторим жанр на водене на борбите. Никога не е имало по- бърз в тежка категория. Малцина са имали неговата желязна брадичка. Малцина са посочили неговата смелост. Колко други боксьори ще оцелеят 15- рунда против лявото кроше на Фрейзър? Колко ще продължат да се бият против Кен Нортън със счупена челюст?Али разрушава Сони Листън и Джордж Форман - двама мъже считани за непобедими и страшилища. Той побеждава Нортън, Фрейзър, Флойд Патерсън, Джери Куари, Ърни Терел, Ърни Шейвърс. Неговата позиция против войната във Виетнам – последвалото му премахване от бокса – издига неговата персона отвън рамките на спорта. Али постоянно повтаряше: „ Аз съм най- великият “ и не се майтапеше.

Той е международен първенец в тежка категория сред 1964 и 1967 година, 1974-78 и 1978-79. По това време е единственият боксьор в тежка категория, който съумява да завоюва международната купа три пъти.

Записва връх от 56 победи, като 37 са с нокаут. Има единствено 5 загуби в кариерата си.

Един от най-великите мачове в историята на бокса е на 1 октомври 1975 година, когато Мохамед Али разрушава Джо Фрейзър.

1. Шугър Рей Робинсън

Шугър Рей Робинсън е роден в Детройт през 1921 година. Като дилетант той записва достижение от 85 следващи победи, като първите 40 са с нокаут. На 19 години той става професионален боксьор. След това той реализира нова поредност от 40 победи. Неговата победна серия доближава невероятни небеса – 123 следващи триумфа. Шугър Рей губи единствено един от първите 123 мача - от Джейк ЛаМота. Активната професионална кариера на Робинсън продължава 25 години. Той е международен първенец в полусредна категория сред 1946 и 1951 година, международен първенец е в междинна категория през интервала от 1951-52 година, 57-58 и по-късно още веднъж 1958-60.

Робинсън е необикновен механик, има голям боеприпас от удари, в това число и едно от най-великите леви крошета, виждани в миналото. Той разполага с техника, експедитивност, акуратност, устойчивост и мощ. Почти съвършен боксьор в полусредна категория и не по-малко преобладаващ в междинна категория. Той е в положение да завоюва купата пет пъти, в това число три пъти, откакто стопира с бокса за две години и половина, само че по-късно да се завърне. Боксира се и побеждава най-великите си противници от своето потомство, в това число Джейк ЛаМота, Джин Фулмър, Ранди Търпин и Кид Гавилан. Шугър Рей Робинсън е най-великият за всички времена.

На 20 декември 1946 година Шугър Рей Робинсън печели купата на Националната Боксова Асоциация след извънреден 15-рундов мач против Роми Бел, който му дава най-сериозен отпор по това време. Това е най-трудният мач на Шугър Рей Робинсън в неговата кариера, а спечелилият в него е избран със съдийско решение.
Източник на фотосите във видеото: Gulliver/GettyImages
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР