Лоши практики, свързани с търговия с влияние и контролиран вот,

...
Лоши практики, свързани с търговия с влияние и контролиран вот,
Коментари Харесай

Една от партиите в управлението се бори с вътрешни трусове, след като проверка установи сериозни нарушения

Лоши практики, свързани с търговия с въздействие и следен избор, са разкрити след вътрешна инспекция в " Зелено придвижване " - една от партиите част от обединяването " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ). Мащабът на разкритията провокира известни земетресения в партията, която ще заседава в четвъртък, с цел да реши по какъв начин да противодейства на порочните практики.

Вътрешен отчет на анкетна комисия в " Зелено придвижване " демонстрира съществени нарушавания във финансовата и кадровата дисциплинираност на политическото съдружие. В документа, който беше обществено оповестен преди дни от изданията " Клуб Z " и " Биволъ ", се показва, че то е било завладяно от фиктивни членове, които са опитвали да повлияят на изборите за партийно управление.

Подозренията за това са се появили още на Националния съвет на партията през декември 2022 година, а отчетът на анкетната комисия ги удостоверява. В него в детайли са разказани разнообразни нарушавания в 7 локални организации, които всеобщо за разменяли пълномощни за гласоподаване. Става дума за проведена група партийци, които на процедура са завладяли локалните структури, и посредством тях са опитвали да надделеят при гласуванията за управление, като са подкрепяли избрани претенденти.

В отчета се загатва и за следен избор, като един човек от партията е давал инструкциикъм районните ръководители по какъв начин и за кого да се гласоподава.

Разкритията внесоха ужас и несъгласия в редиците на " Зелено придвижване ". Според нейният съпредседател Владислав Панев проблемите в последна сметка не са оказали действителен резултат върху избора на управлението на партията. В изявление пред " Клуб Z " той декларира, че резултатите от Националния съвет не са повлияние изключително от следения избор.

" Аз съм уверен, че даже с тези практики, резултатите от Националния съвет нямаше да са доста по-различни. Разликата сред мен и останалите претенденти бяха чувствителни - в пъти. Дори с тези операции, които аз не утвърждавам, нямаше да има друг резултат ", твърди той.

Бившият екоминистър и един от учредителите на " Зелено придвижване " - Борислав Сандов, обаче има друго мнение по тематиката.

" Като се види мащабът на тези практики съм уверен, че резултатите в самите избори [щяха да] са разнообразни. Панев може би приема, че това е някакво деяние, ориентирано персонално към него ", споделя той пред БНР.

Сандов пояснява дейностите на част от съпартийците си като форма на възмездие против него и хората, които са били в изпълнителната власт по време на кабинета " Петков ". Той споделя, че същите хора, които са забъркани в инспекцията, са желали избрани позиции във властта - само че не са ги получили.

" През последните 1-2 години, когато се появиха властта и парите в Зелено придвижване, тогава започнаха да се появяват такива хора ", съобщи Сандов.

В момента в партията текат разисквания по какъв начин да се противодейства на обстановката. Няколко локални организации към този момент са закрити, откакто са открити като участници в абсурда. Националният съвет би трябвало да разиска и други ограничения по отношение на проблема.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР