Лошата инфраструктура и недостигът в национален мащаб направиха водата скъпа

...
Лошата инфраструктура и недостигът в национален мащаб направиха водата скъпа
Коментари Харесай

"Най-тежката водна криза в историята" на Индия остави милиони хора жадни

Лошата инфраструктура и дефицитът в народен мащаб направиха водата скъпа в цяла Индия. Сушила Деви обаче платила по-висока цена от множеството хора. Едва гибелта на нейния брачен партньор и наследник принудила управляващите да водоснабдят коптора, който тя назовава собствен дом, написа Ани Банерджи от организация " Ройтерс ".

" Те починаха поради казуса с водата, поради нищо друго ", сподели 40-годишната Деви, припомняйки си по какъв начин спор поради цистерна, носеща чиста питейна вода, коствал живота на двамата й близки и най-сетне подтикнал държавното управление да прокопае канал, обвързван с чешма.

" Сега нещата са по-добре. Но преди... водата бе ръждива, не можехме даже да си мием ръцете и краката с такава вода ", сподели тя пред Thomson Reuters Foundation в Делхи.

Индия " страда от най-тежката водна рецесия в историята си ", която заплашва живота на стотици милиони хора и излага на риск икономическия напредък, написаха специалисти от държавен мозъчен концерн в отчет предишния месец.

От Хималаите на север до пясъчните, опасани с палми плажове на юг 600 милиона души, близо половината от популацията на Индия, са изправени пред изострен дефицит на вода, като близо 200 000 души умират всяка година от нечиста вода.

Местни поданици като Деви се редят всеки ден на опашка с водосточни тръби, туби и кофи от цистерни - нормално единствената алтернатива за набиране на вода за хората без надеждно общинско доставяне. Това занятие постоянно е съпроводено от ръгане с лакти, боричкане и юмручни удари.

В редките случаи, когато от кранчетата тече вода, тя постоянно е мръсна, което води до заболявания, болести, неработоспособност и даже гибел, споделят специалисти.

" Водата бе като отрова ", съобщи Деви, която към момента разчита на цистерната за питейна вода, пред едностайната си колиба в региона на столицата Делхи Вазирпур, който хронично страда от проблеми с водата.

" Сега водата е по-добра, само че към момента не става изцяло за пиянство. Подходяща е за къпане и миене на чиниите ", описа тя.

Замърсяването на водата е забележителен проблем съгласно отчета, като близо 70% от водата в Индия е инфектирана - проблем, който визира трима на всеки четирима индийци и е причина за 20% от случаите на болести в страната.

Само една трета от отпадъчните води също така се пречистват, което значи, че каналните нечистотии се изливат напряко в реки, езера и други водоеми и в последна сметка се озовават в подпочвените води.

" Нашата вода на повърхността и в почвите е нечиста. Виждате, водата на всички места е нечиста, тъй като не управляваме твърдите ни отпадъци както би трябвало ", съобщи създателят на отчета Авинаш Мишра.

Загуба на прехранване

Междувременно земеделци и богати поданици безотговорно извличат вода и това докара до спад на подпочвените води до рекордно ниски нива, заключават създателите на проучването.

Докладът предвижда, че 21 огромни индийски града, в това число Делхи и ай ти центърът Бенгалуру, ще останат без подпочвени води до 2020 година, което ще засегне 100 милиона души.

Ръководителят на организацията WaterAid India В К Мадхаван съобщи, че подпочвените води в страната в този момент са мощно нечисти.

" Борим се с проблемите в региони, където има замърсяване с арсеник, с флуорид, със сол, с нитрати ", сподели той, изброявайки химикали, които предизвикват рак.

Арсеникът и флуоридът се съдържат естествено в подпочвените води, само че концентрацията им се покачва с понижаване на водата, а нитратите идват от изкуствените торове, пестицидите и други промишлени боклуци, които се просмукват във водоизточниците.

Съдържанието на химикали във водата е толкоз високо, сподели той, че заразяването с бактерии - източникът на пренасяни по воден път заболявания като диарията, холерата и тиф - " е измежду второстепенните проблеми ".

" Лошото качество на водата е загуба на прехранване. Човек се разболява, тъй като няма достъп до безвредна питейна вода, тъй като водата му е инфектирана ", сподели Мадхаван.

" Бремето да нямаш достъп до безвредна питейна вода, това задължение е най-тежко за бедните и цената е плащана от тях ", добави той.

Плитки езера и реки

Причиняващите съществени вреди водни проблеми могат да костват на Индия 6% от нейния БВП (БВП) съгласно отчета на държавния мозъчен концерн NITI Aayog.

" Тези 6% от Брутният вътрешен продукт са доста подвластни от водата. Нашата индустрия, хранителна сигурност, всичко ще бъде заложено на карта ", сподели Мишра.

" Това е стеснен запас. Той не е изобилен. Един ден може да изчезне ", съобщи той, предупреждавайки, че до 2030 година предлагането на вода в Индия ще е на половина на търсенето.

За да се оправи с тази рецесия, а прогнозите са, че тя ще се изостри, държавното управление прикани щатите - виновни за снабдяването на своите поданици с чиста вода - да отдадат приоритет на преправянето на отпадъчните води, с цел да бъде запълнена пропастта сред предлагането и търсенето и да бъдат избавени човешки животи.

Сега единствено 70% от индийските щати обработват отпадъчните си води, освен това под половината от тях.

Всяка година Бенгалуру и Делхи влизат във водещите вести в целия свят, като техните тежко нечисти водни басейни отделят облаци от бяла токсична пяна заради комбинация от промишлени отпадъчни води и битови боклуци, изхвърлени в тях.

В Бенгалуру - в миналото прочут като " Града на езерата ", а в този момент предопределен на суша - езерото Беландур постоянно избухва в пламъци, изпращайки стълбове черен пушек в небето.

Река Ямуна, която тече през Делхи, може да бъде забелязана някои дни покрита с плътна, сходна на почистващ препарат пяна. В други дни нечистотии, химикали и пепел от човешки кремации се носят по повърхността, принуждавайки минувачите да си запушват устата и носа поради вонята.

Това не стопира 10-годишната Гаури, която живее в непосредствен бордей, да скача в реката всеки ден.

Без достъп до вода това е единственият метод за нея да се разхлади по време на изпепеляващото лято в Индия, когато температурата се покачва до 45 градуса по Целзий.

" Обикновено няма задоволително вода за нас да си вземем душ, по тази причина идваме тук ", споделя Гаури, до момента в който с брат си се плискаха в мръсната река.

" Това ни прави шугави и заболели, само че единствено за известно време. Щастливи сме да имаме (тази река), всеки може да употребява (водите й) ", добавя момичето./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР