Лорна Долан © Jonathan Cole След като завършва Английски език

...
Лорна Долан © Jonathan Cole След като завършва Английски език
Коментари Харесай

Международен бакалауреат – програмата, която подготвя ученика за световните топ университети

Лорна Долан

© Jonathan Cole След като приключва Английски език в колежа " Свети Джон " към Оксфордския университет, Лорна Долан работи като сценичен сътрудник и критик. По-късно се причислява към редакцията на Financial Times, където заема позициите заместник-редактор с сектор английски вести, редактор изкуства и редактор на Уикенд секцията (вече Arts and Life). През 2006 година тя взема решение да последва дългогодишното си предпочитание да преподава. Започва да го прави в учебно заведение " Сътън Валенс " (Sutton Valence), а по-късно прекарва четири години в учебното заведение " Ашфорд " (Ashford), където оглавява департамента по британски език. Впоследствие тя се трансферира в " Севъноукс " (Sevenoaks) и става заместник-директор на паралелките на зрелостниците.
Лорна Долан ще показва учебно заведение " Севъноукс " и ще бъде разполагаем за лични срещи със заинтригувани фамилии в София сред 22 и 24 юни.

Основаното през 1432 година учебно заведение предлага динамичната академична среда и холистичен метод в образованието за възпитаници от 11 до 18-годишна възраст.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Как бихте описали у чилище " Севъноукс " ( Sevenoaks) и с какво се отличава то?

" Севъноукс " е едно от водещите учебни заведения за Международен бакалауреат (International Baccalaureate, IB), което го прави извънредно за Англия, защото множеството образователни заведения преподават по-тясната академична стратегия A Levels. Ние предлагаме Международен бакалауреат повече от 40 години и нашите възпитаници отиват в най-хубавите университети във Англия, Съединени американски щати и на всички места другаде по света.

Наред с това сме с необикновена световна устременост и интернационален микс от възпитаници. Учениците от Англия са болшинство, само че имаме над 45 други националности и одобряваме забележителен брой интернационалните възпитаници на интернат (boarding) към този момент 60 години.

Съотношението сред половете е 50/50 девойки и момчета и 35/65 дневни възпитаници и на интернат, само че това съответствие нараства до съвсем 50/50 през последните две години на Международния бакалореат (11-и и 12-и клас).

През последното десетилетие Sevenoaks непрекъснато се класира в топ 10 на учебните заведения във Англия по своите резултати за Международен бакал ореат (IB). Кои са факторите, които способстват за вашия триумф?

Не бих желала да се лаская, само че имам вяра, че непрекъснато се класираме в топ 10 в света по нашите резултати за IB. Средната ни оценка несъмнено е висока – към 40 (10 точки над междинната за света) и нормално имаме към 10% или повече от международните резултати с 45 точки (пълни оценки) всяка година. Но ние не сме учебно заведение, което оказва ненужно напрежение върху учениците си. Успехът е резултат от холистичния метод в образованието, което развива характера и увереността на младежите посредством огромен набор от действия – спортове, музика, спектакъл, диспути, действия навън – и в действителност стимулиращо учене на най-високо равнище в демократичен, актуален жанр.

Като шеф по приема за програмата Международен бакалауреат (IB) можете ли да ни кажете какво отличава IB от другите дипломи и какви са изгодите, които тя дава на притежателите й?

Учениците учат шест предмета за IB, които би трябвало наложително да включват математика, естествени науки, филантропични предмети, език и литература. Това им дава огромен набор от умения и е чудесна подготовка за бързо изменящата се работна среда. Въпреки това те се специализират в известна степен, тъй че програмата е отлична подготовка за висше обучение и кариери, които изискват характерни знания, като да вземем за пример медицина и инженерство.
Следва да се означи, че програмата развива изцяло ученика, защото работата, спортовете и изобретателните действия са наложителна част от програмата. Тя развива и по-висшето равнище на мислене и умения за независимо учене посредством курса Теория на познанията, както и посредством Разширеното есе от 4000 думи на тематика по техен избор, което те приготвят с самостоятелна поддръжка от преподавател.

IB е единствената в действителност световна подготовка, която е приета от топ университетите и работодателите по целия свят.

Извън академичната стратегия, какви изгоди от позиция на личностно развиване могат да получат учениците ви по време на образованието си в Sevenoaks ?

Вече загатнах за част от големия набор извънкласни действия, като има голям брой други благоприятни условия за развиване на лидерски качества, работа в екип, предприемачество и междуличностни умения. Не мога да ги изброя всички, по тази причина ще подчертавам върху работата, която е интегрална част от характера на учебното заведение. Ние сме първото огромно английско учебно заведение, което изисква от всички възпитаници да правят някакви услуги. Да оказват помощ на останалите – като образоват по-младите в лабораториите ни от международен клас или да се сприятеляват с възрастни хора – това развива уменията на учениците да съчувстват на останалите и да открият своя личен капацитет за влияние върху света.

Какви са изискванията за интернационалните възпитаници в " Севъноукс " ? Имат ли разполагаем в допълнение образование и самостоятелна поддръжка?

Предлагаме известна поддръжка с британския като спомагателен език, само че множеството от учениците ни идват с чудесно равнище на притежаване на британски език. Между националните ни възпитаници са по този начин добре интегрирани в учебното заведение, че не им е нужна специфична подкрепа; личният състав на пансиона е като второ семейство и има богат опит в работата с възпитаници от целия свят – той им оказва помощ във всяко отношение в живота им и поддържа близки контакти с родителите.

Идеята за интернат не е доста известна в България. Какво би трябвало да знаят за нея родителите и техните деца?

Пансионът е чудесна опция за насърчаване на автономия в структурирана, топла и подкрепяща среда; за максимализиране на времето за университетски и допълващи действия и за създаване на близки групи от другари за цялостен живот. Наскоро се срещнах с някогашен възпитаник, който в този момент живее в Дубай и всекидневно поддържа връзка по WhatsApp с приятелите си от пансиона отпреди 30 години, които работят по целия свят – от Ню Йорк до Пекин и Оукланд.
Много бъдещи възпитаници от целия свят аплайват за вашата стратегия IB и постоянно има повече претенденти, в сравнение с свободни места. Можете ли да опишете по-подробно критериите, въз основата на които избирате учениците си?

Търсим умни възпитаници, които ще се любуват на динамичната академична среда, ще се радват и ще способстват към извънкласния живот на учебното заведение, само че и още нещо, което е значимо – възпитаници, които са добросърдечни.

Какви са стъпките на вашия развой за кандидатстване? Как бъдещите претенденти от разнообразни страни могат да се приготвят в задоволителна степен за този развой?

Учениците би трябвало да аплайват най-малко 13 месеца преди момента, в който желаят да стартират образованието си в учебното заведение. Имаме четири входящи изпита – по британски език, математика, естествени науки и умения за мислене, както и групови изявленията. Освен това преглеждаме техните лични изказвания и настоящи учебни отчети.

Тестовете са предопределени да ревизират мисловните умения от по-висока степен – по какъв начин учениците мислят, а не какво знаят. Тъй като изпитваме възпитаници от над 45 страни, които са обучавани по друг метод, не чакаме от тях избрани университетски знания. Най-добрата подготовка би била съсредоточаване върху настоящото образование, четене на голям брой стимулиращи книги или публикации и добър сън в нощта преди изпита!

Как ще се отрази Брекзит върху вашата работа? Очаквате ли вероятно нарастване в таксата за образование за задгранични възпитаници или други промени в разпоредбите по отношение на тяхното образование и живот във Англия, в случай че страната напусне Европейски Съюз?

Както може да се допуска, нашето учебно заведение е разочаровано от вота за Брекзит. Нашата задача е да образоваме международни жители и това ще продължи да бъде по този начин. Не чакаме Брекзит да се отрази върху учениците ни на практическо ниво; в случай че има промени във визите и е нужна помощ, просто ще увеличим равнището на поддръжка, която осигуряваме и все още на доста наши възпитаници от страни отвън Европейски Съюз.

Не се чакат промени за студентите от Европейски Съюз в университетите във Англия в близко бъдеще, само че към този момент подкрепяме възпитаници, които желаят да аплайват в университети в Германия, Холандия и в други страни в Европа, както и по целия свят, тъй че те ще имат голям брой благоприятни условия, в случай че нещата се трансформират.

Вие ще визиите " Севъноукс " на заинтригуваните български възпитаници и техните фамилии в София. Защо избрахте да посетите България?

През последните няколко години имахме голям брой отлични възпитаници от България, които доста способстваха за живота в учебното заведение – двама от тях ще приказват по време на моето показване в София – по тази причина бих се радвала да имаме повече претенденти. Наред с това ние знаем, че българските родители доста ценят образованието и имаме вяра, че те са от нашия вид фамилии.

Лорна Долан ще показа учебно заведение " Севъмоукс " и ще бъде разполагаем за лични срещи със заинтригувани фамилии в София сред 22 и 24 юни в хотел Sense. За повече информация - вижте тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР