Лорънс Фърлингети, поетът, издател и политически иконоборец, вдъхновил и възпитал

...
Лорънс Фърлингети, поетът, издател и политически иконоборец, вдъхновил и възпитал
Коментари Харесай

Поетът-издател Лорънс Фърлингети си отиде на 101

Лорънс Фърлингети, поетът, издател и политически иконоборец, въодушевил и възпитал генерации създатели и писатели от Сан Франциско посредством фамозната си книжарница City Lights, умря в понеделник в дома си в Сан Франциско на 101-годишна възраст, предаде „ Ню Йорк Таймс “. Причината е заболяване на белия белия дроб, съобщи дъщеря му.

 Духовният кръстник на Бийт придвижването, Фърлингети превърна в своя база и леговище скромната самостоятелна книжарница, публично известно в този момент като City Lights Booksellers & Publishers. Описана от него като „ място за литературни срещи ”, учредено през 1953 година, City Lights скоро се трансформира в част от пейзажа на Сан Франциско, не по-малко значима от моста Голдън Гейт или Рибарския пристан. (Градския т съвет на града дефинира мястото за историческа забележителност през 2001 г.)

 Макар и по-възрастен и не доста непосредствен с техния стил, Фърлингети се сприятелява, разгласява и пази доста от огромните поети на Бийт поколението измежду които Алън Гинсбърг, Грегъри Корсо и Майкъл Макклуър. Връзката му с тяхната работа е илюстрирана - и отпечатана - през 1956 година с публикуването на най-известното стихотворение на Гинсбърг, неприличния и революционен „ Вой “.  Това действие по-късно води до ареста му по обвиняване в „ съзнателно и развратно “ издание на „ неприлични трудове ". 

 Оправдаването на Фърлингети става значимо решение за Първа корекция (за свободата на изразяване), а „ Вой “ — едно от най-известните стихотворения на ХХ век.  (Процесът беше в центъра на филма „ Howl “ от 2010 година, в който Джеймс Франко игра Гинсбърг, а Андрю Роджърс - Фърлингети.)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР