Лондонски съд започва днес заседание, за да определи кой е

...
Лондонски съд започва днес заседание, за да определи кой е
Коментари Харесай

Лондонски съд решава дали Гуайдо или Мадуро е законният президент на Венецуела

Лондонски съд стартира през днешния ден съвещание, с цел да дефинира кой е законният началник на Венецуела - президентът Николас Мадуро или опозиционният водач Хуан Гуайдо, съобщи Франс прес. Страни по делото са Венецуелската централна банка и Банк ъв Ингланд (Bank of England).

Заседанията на комерсиалния съд, който ще би трябвало да вземе решение по политически въпрос с значими дипломатически последици, ще се водят посредством видеоконферентна връзка и би трябвало да приключат в четвъртък.

Вземането на решение по този въпрос може да докара до решение и на други, в това число за бъдещето на венецуелските златни запаси, съобщи юристът Ендрю Фултън, бранител на Гуайдо. Опозиционният водач, ръководител на венецуелския парламент, беше приет за и.д. президент на Венецуела от близо 60 страни, в това число Съединени американски щати и Англия.

След признаването на Гуайдо от Лондон през февруари 2019 година Банк ъв Ингланд редовно отхвърляше на Каракас да му съобщи част от златните му запаси. Венецуела насочи няколко претенции да й бъдат предадени кюлчетата на стойност 1 милиард $, а Гуайдо на два пъти писа до английската банка, призовавайки я да отхвърли настояванията на Каракас. В последна сметка Венецуелската централна банка заведе дело против Банк ъв Ингланд, заявявайки, че има потребност от тези средства, с цел да се бори с пандемията от Ковид-19.

"Банк ъв Ингланд има морално обвързване да разреши на Венецуела да продаде златото на страната, с цел да разреши на Програмата на Организация на обединените нации за развиване да помогне дейно на венецуелското население в битката против Ковид-19 ", съобщи в края на май юрист на венецуелската банка.

За да потвърди положителните си планове, Венецуелската централна банка предложи през април златото да бъде предадено директно на Програмата на Организация на обединените нации за развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР