Лондон взе необичайно решение. Затвори вратите си за разследващия журналист

...
Лондон взе необичайно решение. Затвори вратите си за разследващия журналист
Коментари Харесай

Лондон затвори вратите си за Христо Грозев, бил заплаха за сигурността

Лондон взе извънредно решение. Затвори вратите си за проверяващия публицист Христо Грозев, който бе включен в черните описи за търсене на съветските секрети служби.

Ръководителят на проверяващата група Bellingcat Христо Грозев разкри, че полицията в Обединеното кралство не е разрешила на него и фамилията му да посетят Лондон за премиите на Британската кино академия (BAFTA), защото появяването му на церемонията " съставлява опасност за публичната сигурност ".

" Разбирам потребността от социална сигурност (въпреки че не виждам по какъв начин моят наследник или щерка в тийнейджърска възраст съставляват заплаха за обществото). Но моменти като този демонстрират възходяща заплаха за самостоятелните публицисти по целия свят ", написа Грозев в Twitter.

Церемонията по награждаването ще се състои на 19 февруари. Грозев има основна роля в основаването на кино лентата " Навални " на режисьора Даниел Рор. Филмът беше включен в късия лист на номинациите за английска премия в категорията " най-хубав документален филм ". Той споделя за това по какъв начин Грозев и сътрудниците на Алексей Навални проверяват отравянето на политика.

Ден по-рано Грозев, който преди този момент напусна Австрия поради закани за сигурността, разкри, че съветското разузнаване се е пробвало да получи персоналните му данни. Главният проверяващ публицист на Bellingcat живееше в Австрия от съвсем 20 години. Заплахата му е обявена от разследващи източници, след което той е отменил завръщането си от Съединени американски щати във Виена.

В края на октомври 2022 година съветското вътрешно министерство включи журналиста в листата на търсените лица. Той е упрекнат и в хипотетично присъединяване в опит за похищение на съветски самолети от украински шпиони.

През декември 2020 година публицисти от The Insider, Bellingcat, CNN и Der Spiegel разкриха, че в отравянето на Навални може да са взели участие осем оперативни служащи на съветската Федерална работа за сигурност - ФСБ. След това политикът разгласява запис на телефонен диалог с едно от лицата, участващи в следствието. В хода на диалога последният фактически признава, че е взел участие в интервенцията по отравянето.

 

Този уикенд в Обединеното кралство се организират 76-ите кино награди на Британската академия, като късмет за отличие има кино лентата " Навални " за отровения и след това вкаран в съветски затвор опозиционер Алексей Навални.

 

Грозев участваше интензивно в следствието, открило руснаците, направили офанзивата с " Новичок " против него през лятото на 2020 година Журналистът е и едно от главните лица във кино лентата.

 

 Припомняме, че съветското вътрешно министерство разгласи Христо Грозев за търсене в края на 2022 година по член от Наказателния кодекс, само че без да се показва кой тъкмо.

 

Преди няколко дни шефът на Bellingcat разгласява отговор на съветските управляващи към юристите му, който гласи, че против него няма никакво следствие, само че въпреки всичко е в листата на най-издирваните лица в Русия за „ закононарушение “.

Грозев разгласи неотдавна, че е напуснал Виена, където живееше съвсем 20 години, защото там съветските шпиони били „ повече от служителите на реда “. Вчера стана ясно, че австрийските управляващи са предизвестили журналиста, че убийци, наети от Русия, го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници. Информацията е на Financial Times, като съгласно изданието Москва е готвела нахлуване против Грозев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР