Лондон води класацията повече от десет години и остава на

...
Лондон води класацията повече от десет години и остава на
Коментари Харесай

Пет български града са с голям потенциал да привличат чужди инвестиции

Лондон води класацията повече от 10 години и остава преди всичко, макар Brexit.

Още по тематиката
Икономическият напредък доближава 3.6% през четвъртото тримесечие
14 фев 2018
Проучване на EY: Строителството е измежду най-перспективните браншове за банките

В тактиките си за развиване кредитните институции възнамеряват вътрешно преструктуриране и усъвършенстване на процесите
12 фев 2018
Полша залага на газопровод до Норвегия и полутечен газ, с цел да спре зависимостта си от Русия

Страната към този момент диверсифицира доставките си на суровината
12 фев 2018
Според " Газпром " Европа би трябвало да се готви за недостиг и скок в цените на газа

Това предизвести зам.-ръководителят на " Газпром " Александър Медведев в изявление за Reuters
11 фев 2018
С 10.7% е повишен износът през предходната година, по данни на Национален статистически институт
9 фев 2018 София, Плевен, Русе и Бургас са измежду европейските градове, които са с капацитет да притеглят повече задграничен капитал през идващите две години поради успеваемостта на направените капиталови разноски. Пловдив и региона пък се открояват с положителната си цялостна тактика за привличане на непознати капитали. Това демонстрира класацията " Европейски градове и райони на бъдещето 2018/2019 ", която съпоставя 489 дестинации по разнообразни индикатори. Тя се изготвя от fDi Magazine, издание на Financial Times.
Класацията

Класацията " Европейски градове и райони на бъдещето 2018/2019 " се прави на всеки две години и изследва капиталовия капацитет на европейските градове и области. Общо 489 дестинации са разграничени в категории съществени, огромни, приблизително огромни, дребни и микроградове или области съгласно популацията. Показателите, включени в оценката, са стопански капацитет, човешки капитал, успеваемост на разноските, инфраструктура и бизнес среда. В класацията на главните градове са взети поради и привлечените директни непознати вложения като дял от всички за страната.
Лидерите в Европа

За цяла Европа преди всичко по всички индикатори от градовете се класира Лондон, а от областите - регионът на Париж. Британската столица е преди всичко в класацията на fDi Magazine като град на бъдещето повече от 10 следващи години. За интервала на изследването Лондон е привлякъл повече директни задгранични вложения от Дъблин и Париж, взети дружно, които са надлежно на втора и трета позиция.

Ирландската столица изпреварва френската за първа година поради идния Brexit, поради опцията да притегли компании, които до момента са били основани в Лондон. Любопитно е, че от всички градове в изследването Дъблин е привлякъл най-вече задграничен капитал за научноизследователска активност през последните пет години.

Българският капацитет

Най-силно българско наличие има в класирането по успеваемост на разноските, направени от вложителите. Областите и градовете са разграничени в подкласации съгласно броя на популацията им, като измежду дребните европейски региони област Стара Загора заема първа позиция, а в челната десетка се класират още 6 български области. (виж графиката). В класацията на градовете с население сред 100 и 350 хиляди души се подреждат Плевен, Русе и Бургас, а Пловдив е на десето място. В категорията за съществени европейски градове София заема влиятелното второ място след грузинската столица Тбилиси.

Софийска област попада измежду перспективните райони в Източна Европа по всички индикатори - стопански капацитет, човешки капитал, успеваемост на разноските, инфраструктура и бизнес среда. В тази ранглиста водят области в Русия, Словакия и Чехия, а област София се подрежда на осмо място.

Стратегията на Пловдив

В настрана класиране изданието прави оценка градове и области с най-хубава тактика за привличане на задграничен капитал. Единственото българско показване е на Пловдив (трето място при дребните градове) и региона (четвърто за дребните области).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР