Лондон вини Москва в агресияШефът на британското контраразузнаване Андрю Паркър

...
Лондон вини Москва в агресияШефът на британското контраразузнаване Андрю Паркър
Коментари Харесай

МИ5 заплашва Русия с изолация

Лондон вини Москва в експанзия


Шефът на английското контраразузнаване Андрю Паркър предизвести през вчерашния ден Русия, че рискува да се трансформира в “изолиран парий ” поради “целенасоченото ” отравяне на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Англия, съобщи Ройтерс.

Директорът на спецслужбата означи, че Лондон не желал ескалация на напрежението с Москва, само че серията от скорошни нападателни и гибелни дейности, режисирани от Кремъл, били неприемливи.

В първата си обществена тирада отвън Англия – на среща с негови европейски сътрудници в Берлин, Паркър акцентира, че Москва се пробва да унищожи западните демокрации с посяване и разпространение на неистини и упрекна Кремъл в “крещящо нарушение на интернационалните правила ” по отношение на офанзивата против Скрипал. Той означи, че Лондон има още по-сериозни доказателства за обвиняванията си, само че към този момент няма да ги афишира.

“Руската страна работи с теория на медийна операция, дезинформация в обществените медии и изкривяване дружно с нови и остарели форми на шпионаж и хакерски атаки на високо ниво, военна мощ и незаконен бандитизъм. Всичко това през днешния ден назоваваме хибридна опасност ”, посочи Паркър и прикани за “хвърляне на светлина през мъглата на неистини на съветската пропагандна машина ”.

Лондон е убеден във виновността на Кремъл в тази ситуация “Скрипал ”, само че в Москва изрично отхвърлят това и считат изявления, като това на Паркър, за похищение на вниманието от неналичието на доказателства и резултати в следствието.

В същото време в. “Ню Йорк таймс ” заяви, че Сергей Скрипал, наказан за шпионаж в интерес на Англия и по-късно опрощение, през 2016 година е посетил Естония, където скрито се е срещал с представители на локалните служби.

Чешкият уебсайт “Респект ” пък твърди, че експолковникът през 2012 година е бил в Прага. Там, а по-късно в Лондон, се е срещал с чешки разузнавачи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР