Лондон обяви доставката на Украйна на танкови снаряди с уранови

...
Лондон обяви доставката на Украйна на танкови снаряди с уранови
Коментари Харесай

Западът внесе ядрен компонент в конфликта в Украйна

Лондон разгласи доставката на Украйна на танкови снаряди с уранови накрайници. Това решение провокира остра реакция в Русия. Владимир Путин съобщи, че Западът стартира да употребява оръжие и нуклеарен съставен елемент в Украйна. А Сергей Шойгу преглежда тези дейности на Лондон като следващата стъпка към нуклеарен конфликт.

Заедно с рота от бойни танкове “Чаланджър-2 ”, Англия ще достави на Украйна и муниции, в това число бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран, сподели заместник-министърът на защитата на кралството баронеса Анабел Голди. „ Такива снаряди са доста ефикасни против съвременни танкове и бронирани транспортни средства “, сподели Голди в писмен отговор на обвързван въпрос от члена на Камарата на лордовете Реймънд Джолиф.

Размерът на английската военна помощ за Украйна предходната година възлиза на към 2,3 милиарда лири. По-специално бяха изпратени повече от 10 000 противотанкови ракетни системи НЛАВ, повече от 200 бронирани машини, РСЗО M270 и високопрецизни ракети “Бримстън ”. Освен това английските инструктори към този момент са обучили повече от 10 000 украински военнослужещи. Освен това беше предоставена филантропична и икономическа помощ, която управляващите на кралството оцениха на 1,5 милиарда лири. Тази година Лондон има намерение да отдели минимум 2 милиарда лири военна помощ на Украйна.

Думите на английската баронеса провокираха екстаз измежду украинските националисти. „ След прехвърлянето от Англия на снаряди с обеднен уран, който не съставлява радиоактивна опасност, откакто сме изцяло бомбардирани тук, в случай че радиацията се увеличи с един микрорентген, тогава не е ужасно, няма и толкоз доста от тези снаряди да бъдат изстреляни, само че значимото е, че са извънредно бронебойни “, възкликна водачът на екстремистката формация C14 и войник от Силите за специфични интервенции на ВСУ Евгений Карас.

Но в някогашна Югославия новината провокира яд и неразбиране. Използването на снаряди с обеднен уран по време на експанзията на НАТО докара както до гибелта на цивилни, по този начин и до гибелта на бойци от НАТО, участващи в интервенцията, напомни водачът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел и добави: „ Англия си играе със своята лична орис. Тя все по-открито влиза във войната против Русия ”.

По време на нападението против Сърбия през 1999 година бяха изхвърлени 15 тона обеднен уран в снаряди. След това страната зае първо място по брой ракови болести в Европа: през първите 10 години след бомбардировките към 30 хиляди души се разболяха от рак в републиката, от които сред 10 и 18 хиляди починаха.

През януари 2020 година в Сърбия беше заведено първото дело против НАТО за потребление на обеднен уран. Сръбските каузи са идентични с 500 каузи, заведени от италиански бойци, ситуирани в окупираната провинция Косово през 1999 година, от които повече от 200 бяха задоволени: италианското министерство на защитата компенсира материални вреди. Кантората на сръбския юрист Сърджан Алексич се готви да заведе повече от 2500 каузи от името на локални военни и полицейски чиновници. „ Използването на снаряди с обеднен уран основава уранов прахуляк, който ще се популяризира в цяла Европа и ще докара до огнища на рак “, предвижда Алексич.

„ Войната в Югославия към този момент потвърди, че сходни снаряди са рискови за тези, които ги употребяват, а освен за тези, против които се употребяват “, споделя някогашният шеф на отдела за интернационалните контракти на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант от запаса Евгений Бужински.

Основната заплаха от обеднения уран не е в радиацията, а в токсичността, прецизира Иля Крамник, откривател в ИМЕМО на РАН.

„ Прахът от ударите с такива снаряди е токсичен и може да аргументи редица съществени последици за организма. Между другото, нашите също в началото изпитват обеднен уран за върхове на снаряди, само че по-късно го изоставят в интерес на волфрамов карбид “, изясни анализаторът. Във всеки случай, съгласно Крамник, доставката на такива снаряди на украинската войска няма да промени салдото на силите на фронта.

Колко дейно подобен снаряд пробива бронята на танка може да се съди по данните от справочника „ Руската войска в съпоставяне “, публикуван от съветското министерство на защитата през 2018 година Както следва от управлението, танкът T-80БВМ има модифициран стабилизатор на въоръжението и механизъм за зареждане - за муниции 3БM59 и 3БМ60. Беше казано, че бронебойният оперен подкалибрен снаряд 3БM59 има вътрешност от волфрамов карбид, а 3БМ60 има вътрешност от уранова сплав. За съпоставяне: в случай че първият е кадърен да пробие 700-740 мм равномерна ризница на разстояние два километра, то вторият е 800-830 мм на същото разстояние.

Вадим Козюлин от Дипломатическата академия на Министерство на външните работи на РФ, е един от специалистите, които се съмняват в екологичните вреди от потреблението на " уранови " муниции. „ Бронебоен снаряд с подобен връх се назовава още „ летящ скрап “. Уранът е доста тежък и колкото по-тежък е снарядът, толкоз по-лесно пробива бронята “, споделя Козюлин. “Едно време Пентагонът използваше такива снаряди в Югославия и от този момент мнозина заподозряха, че има вреди за околната среда. Не е потвърдено, само че теоретично може ”, добави той.

Във всеки случай в публичното мнение - освен в Русия, само че и на Запад - асоциацията към сходни оръжия е отрицателна, признава специалистът. „ Много природозащитници са изключително възмутени. Защо Лондон реши да достави такива муниции на Киев? Може би им свършват елементарните снаряди, складовете се изпразват, тъй че британците са решили да ги изпратят - заради неналичието на снаряди ”, допуска Козюлин.

Но съветските дипломати не се съмняват в такава заплаха. “Югославски сюжет. Тези снаряди освен убиват, само че заразяват околната среда и предизвикват онкология на хората, живеещи на тези земи “, сподели представителят на външното министерство Мария Захарова. „ В Югославия преди всичко пострадаха бойците на НАТО, изключително италианците. След това дълго се опитваха да получат обезщетение от НАТО за изгубено здраве. Но претенциите им бяха отхвърлени. Кога ще се разсънят в Украйна? “, попита риторично тя.

Доставката на муниции с обеднен уран за Украйна ще свърши зле за Лондон, сподели по-късно външният министър Сергей Лавров. Според него по този метод Лондон показва готовността си да поеме " не просто опасности, само че и нарушавания на интернационалното филантропично право ". „ Както беше през 1999 година в Югославия и доста други неща, които те си разрешиха, в това число военни закононарушения, закононарушения против човечеството “, сподели министърът.

Решението на Лондон значи, че светът е станал една крачка по-близо до нуклеарен конфликт - има " все по-малко стъпки остават до него ”. Това сподели министърът на защитата Сергей Шойгу. „ Това ни кара да се замислим съществено за по-нататъшния ход на събитията, с който можем да отговорим “, сподели министърът.

Плановете на Англия приказват за готовността на Запада да се бие до последния украинец не на думи, а на каузи, сподели още по този мотив президентът Владимир Путин. „ В тази връзка бих желал да отбележа, че в случай че всичко това се случи, тогава Русия ще бъде принудена да реагира по съответния метод, като се има поради, че груповият Запад към този момент стартира да употребява оръжия с нуклеарен съставен елемент “, предизвести президентът. приказва след договаряния с китайския сътрудник Си Цзинпин.

Скоро след сходни изказвания на Москва от Вашингтон увериха, че не възнамеряват да копират държанието на Англия в този случай. Според представителя на Пентагона Патрик Райдър това не влиза в проектите на американското командване.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР