Лондон. Обединеното кралство започна да доставя на Украйна нови леки

...
Лондон. Обединеното кралство започна да доставя на Украйна нови леки
Коментари Харесай

The Guardian: Великобритания изпраща в Украйна противотанкови системи и инструктори като сигнал за Кремъл

Лондон. Обединеното кралство стартира да доставя на Украйна нови леки противотанкови оръжия в отговор на „ все по-заплашителното държание на Русия “. Това заяви на съвещание на Камарата на общините министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс, написа The Guardian .

Лондон ускорява военната помощ за Киев, до момента в който Москва продължава да разполага войски по западните си граници. По-специално, Кремъл изпраща бойци за образование в прилежаща Беларус, която съгласно някои специалисти е „ най-вероятният път за инвазия “ в Украйна, твърди вестникът.

„ Решихме да доставяме на Украйна леки противотанкови отбранителни оръжейни системи “, сподели министърът. Той добави, че „ дребен брой “ английски войски ще оказват помощ на киевските сили да овладеят полученото съоръжение.

„ Нека бъда явен: тези оръжейни системи са проектирани за дребен обхват и явно са за отбранителни цели. Те не са стратегически и не заплашват Русия; те би трябвало да бъдат употребявани за самоотбрана “, сподели Уолъс.

Тези думи на английския министър обаче надали ще убедят Москва. Владимир Путин не толкоз от дълго време разкритикува Турция, която продаде противотанкови дронове на Украйна, и назова тази договорка „ провокация “, напомня The Guardian.

Източници на изданието в английското министерство на защитата не разкриват детайлности кои системи са продадени на Украйна. Но съгласно специалистите става дума за ново потомство леки противотанкови оръжия с обхват на пукотевица от няколкостотин метра.

Британските системи имат сходни благоприятни условия, само че са по-ниски по мощ от американските Javelins, които Вашингтон доставя на Киев от 2018 година На доктрина те са способни да изведат от строя танк при удар от горната страна, акцентира изданието.

По време на речта Уолъс също даде обещание да предложения съветския си сътрудник Сергей Шойгу на двустранни договаряния в Лондон, макар че към момента не е ясно дали тази среща ще се състои. „ Готови сме да обсъждаме въпроси, свързани с взаимните опасения за сигурността, и да си взаимодействаме градивно и добросъвестно “, сподели английският министър.

Тобиас Елууд, ръководител на парламентарната комисия за защита на торите, попита Уолъс каква спомагателна поддръжка ще даде НАТО, в случай че Путин „ даде зелена светлина на нашествието “. В отговор министърът изрази вяра, че известието за доставка на английски оръжия за Украйна ще бъде сигнал за Кремъл.

„ Надявам се – тъй като мисля, че президентът Путин към момента не е взел дефинитивно решение – само че се надявам, че това (продажбата на противотанкови оръжия на Киев) е задоволително, с цел да отблъсне Кремъл “, сподели Уолъс. Той също по този начин допусна, че „ единен фронт на наказания “ и „ устойчивостта на украинците “ ще принудят Москва да мисли за следствията от по-нататъшни дейности.

„ От 2016 година посетих Украйна пет пъти и знам, че украинците са горделив народ, който ще се вдигне и ще се бори за своята страна, за народна власт и независимост “, сподели министърът. „ Всяко настъпление ще се преглежда не като „ избавление “, а като окупация и се притеснявам, че това може да докара до голяма загуба на живот от всички страни “.

Новата продажба на оръжие беше продължение на съществуващите английски военни задължения. Доскоро Лондон доставяше на Киев кораби и военноморско съоръжение, като предходната година разгласи договорка на стойност 1,7 милиарда английски фунта за доставка на два миночистача и взаимно създаване на осем кораба за Черноморския флот, отбелязва The Guardian.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР