Лондон: Много е вероятно Асад да стои зад химическата атакаГлавен

...
Лондон: Много е вероятно Асад да стои зад химическата атакаГлавен
Коментари Харесай

Москва се опасява от конфликт със САЩ

Лондон: Много е евентуално Асад да стои зад химическата офанзива


Главен приоритет на интернационалната общественост сега би трябвало да бъде предотвратяването на война в Сирия на фона на заканите от страна на Вашингтон, съобщи непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, представен от ТАСС.

Според него в дадената обстановка не може да бъде изключена възможност от директен боен конфликт сред Русия и Съединени американски щати.

На уточняващ въпрос той уточни, че “те (американците – б.р.) виждат, че сме в Сирия и се надявам да има разговор по съответните канали, с цел да бъде предотвратена заплахата ” от експлоадиране на война сред Съединени американски щати и Русия.

Небензя счита за “невъобразим ” сюжет, при който Съединени американски щати ще нанесат удари по цели в Сирия, в които се намират съветски войски.

Изказването му идва на фона на закана на Доналд Тръмп тази седмица, че “ракетите идват ” към Сирия в отговор на хипотетичната химическа офанзива против бунтовници в сирийския град Дума предходната събота. По-късно президентът на Съединени американски щати посочи, че не е казвал по кое време ще предприеме офанзивата.

Днес съветският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че интернационалните връзки не може да зависят от утринното въодушевление на един човек в очевиден намек към постовете на Тръмп в туитър.

Ден по-рано на изключително съвещание на английския кабинет бе сметнато, че е “много евентуално ” режимът на сирийския президент Башар Асад да стои зад химическото нахлуване в Дума и че би трябвало да бъдат подхванати дейности за разстройване на сходни офанзиви.

Без да бъде взето дефинитивно решение, дали и по кое време ще има боен удар, в петък опозиционният английски водач Джереми Корбин упрекна кабинета в Лондон, че “чака указания от Тръмп ”.

В четвъртък вечерта на чуване в US Сената се яви шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо, който е претендент за държавен секретар. Той съобщи, че преди няколко седмици в Сирия са убити “няколкостотин руснаци ” и че актуалната администрация е задоволително твърда към Русия. Помпейо не посочи за кой случай в Сирия става въпрос, само че евентуално е загатнал удара край Дейр аз Зур, при който на 8 февруари по неофициални данни са починали над 100 съветски бойци. Иначе претендентът за държавен секретар означи, че е срещу война и е за дипломатическо решение на разногласия и спорове.

До няколко дни следва да бъде решено, дали сенаторите ще предлагат Помпейо за държавен секретар.

 SYRIA: U.S. options for military strike
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР