Лондон. Лондонското Биенале за изкуство 2019, което се откри късно

...
Лондон. Лондонското Биенале за изкуство 2019, което се откри късно
Коментари Харесай

Лондонското биенале за изкуство 2019 аплодира Вежди Рашидов

Лондон. Лондонското Биенале за изкуство 2019, което се откри късно вечерта на 22 май 2019 година, приветства Вежди Рашидов и неговото творчество. Това оповестиха от Комисията по културата и медиите . Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите участва на церемонията със специфична покана като почетен посетител създател. Една от неговите статуи, наречена „ Странник “, заемаше най-централното място в забележителната експозиция от произведения на 120 създатели от 40 страни и провокира същински възторг измежду ценителите.
Повече от седемстотин защити посетители от лондонския арт хайлайф извършиха до дъно всички пространства на фамозната зала „ Челси олд таун хол “. Десетки от тях се снимаха пред „ Странника “ на Вежди Рашидов. Лейди Софи Уиндзор, която е патрон на Биеналето, поздрави персонално Вежди Рашидов за неговото творчество. Сред формалните посетители на откриването бе и новоназначеният дипломат на България в Лондон Марин Райков.
„ Творбите на Вежди Рашидов са мощни, извънредно въздействащи и показват неговия значителен гений, те са изключителна облага за ревюто ”, написа координаторът на Биеналето Джефри Андрюс.
Лондонското Биенале за изкуството е една от най-авторитетните международни арт прояви и се организира в историческата зала „ Челси олд таун хол ” на емблематичната улица „ Кингс роуд ” в английската столица. Сградата е извънредно красива, издигната е през 1850 година и е народен монумент на културата. На Биеналето се канят одобрени международни създатели, които са излагали творбите си в най-известните галерии в Европа и света.
По-рано денем Вежди Рашидов имаше работна среща с Ед Вейзи, член на Британския парламент и някогашен министър на културата и цифровата стопанска система. Двамата разискаха благоприятни условия за обмяна на най-ценното от европейския опит в опазването на културното завещание. Ед Вейзи увери Вежди Рашидов, че триумфът на българската галерия в Лувъра може да служи за образец на доста страни и сходна самодейност за показване на неповторимото българско завещание в Лондон ще има огромно значение за подсилване на културните взаимоотношения сред Англия и България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР