Лондон. Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън призова т бившите проевропейски

Лондон. Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън призова т бившите проевропейски ...

The Independent: Лидерът на либералдемократите търси съмишленици сред торите, които да осуетят плановете за Брекзит на Борис Джонсън.

Лондон. Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън призова т бившите проевропейски настроени министри да се „изправят и заемат ясна позиция” за Брекзит - защото се страхува, че няма достатъчно от тях да се опитат да спрат Борис Джонсън да изведе Великобритания от ЕС без споразумение, пише левият проевропейски вестник The Independent.
Суинсън заяви, че следващите седмици представляват „голям тест“ за тези депутати от консерваторите, които признават риска от Брекзит без споразумение, но засега са се въздържали от явна съпротива.
Без да посочва имена, тя изясни, че групата включва не само онези, които са излезли от кабинета (Филип Хамънд, Дейвид Гоук и Рори Стюарт), но и други, които заемат министерски постове, въпреки предишните опасения относно напускането на ЕС (Амбър Ръд и Ники Морган).
В изказването пред The Independent по-малко от две седмици след като беше избрана за наследник на сър Винс Кейбъл, тя потвърди, че е в контакт с бивши министри на торите, които се отказаха от кабинета на Джонсън. Тя също така проведе дискусии с потенциални „бегълци“които биха могли да сложат край работното му мнозинство от само един депутат, като „преминат пътеката“ пред планираната дата на Брекзит на 31 октомври.
С про-европейските тори като Филип Лий и Марго Джеймс открито обмислят напускането на партията заради ръководството на Джонсън, мнозина от Уестминстър още „бегълци“
Суинсън потвърди, че тя е в контакт с „хора, които споделят нашите ценности“
На въпрос дали смята да разкрие кои биха се присъединили към нейната партия за "есенна изненада" на септемврийската конференция на партията в Борнмут, тя ще отговори само: "Надявам се да увеличим парламентарната партия допълнително."
Междувременно депутатите от всички партии срещу Брекзит продължават да водят разговори за възможни парламентарни механизми за спиране на новия министър-председател, който планира Брекзит без споразумение на 31 октомври. Те също така искат да установят възможността за окончателен референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net