Лондон. Като през 2017 г., това трябваше да са избори

Лондон. Като през 2017 г., това трябваше да са избори ...

The Economist: „Да се извърши Брекзит!“ Не толкова просто, както казва Борис Джонсън.

Лондон. Като през 2017 г., това трябваше да са избори за Брекзит. Също както през 2017 г., те бързо се превърна в такива за Националната здравна служба (НЗС), сигурността и тероризма. И все пак най-жалкият девиз на кампанията все още е многократното обещание на Борис Джонсън да „извърши Брекзит“. И макар че преднината му намалява, шансовете този залог да му помогне и да му донесе победа са големи, пише британското списание The Economist.

Въпросът е: какво следва тогава? С мнозинството на торите парламентът изглежда сигурно ще ратифицира споразумението за оттегляне по член 50, което Джонсън предоговори през октомври навреме, за да напусне Великобритания Европейския съюз до 31 януари. Европейският парламент, чието съгласие е необходимо, трябва да направи същото. Психологическото значение на официалното случване на Брекзит ще бъде огромно, не на последно място, защото това ще убие аргумента за провеждане на втори референдум.

И все пак Брекзит все още няма да бъде направен. На 1 февруари Великобритания ще премине в преходен период, когато трябва да спазва всички правила на ЕС, който приключва на 31 декември. Планът на Джонсън е да договори и ратифицира най-добрата по рода си сделка за свободна търговия през този период. Има разпоредба за удължаване на срока с една или две години, но това трябва да бъде договорено преди 1 юли. А манифестът на торите декларира с удебелен шрифт, че „няма да удължаваме периода на преход след декември 2020 г.“

И двете палати на парламента също трябва да приемат редица други законодателни актове, които да заменят законите и разпоредбите на ЕС, когато преходният период приключи. Те включват закони за риболова, селското стопанство, търговията и митниците, имиграцията и финансовите услуги. Няколко са дълги и противоречиви, поради което е постигнат минимален напредък през последните две години.

По-проблемни ще бъдат разговорите за бъдещите отношения с ЕС. Те ще бъдат много по-трудни от преговорите по член 50, за които се предполага, че са лесен първи етап. Новата сделка трябва да обхване търговията, сигурността, данните, научните изследвания, обмена на студенти, селското стопанство и риболова и това са само няколко области. Списъкът е толкова обширен, че резултатът ще бъде „смесено“ споразумение съгласно член 218, което се нуждае от единодушно одобрение и ратификация от 27 национални и няколко регионални парламента. „Институтът за управление“, мозъчен тръст, отбелязва, че по-малко амбициозните търговски сделки на ЕС с Украйна, Канада, Южна Корея, Япония и Сингапур са отнели между четири и девет години, за да се договарят и ратифицират.

Ето защо мнозина настояват Борис Джонсън да поиска повече време. Но това ще бъде сложно и то не само заради неговия манифест. В преходния Великобритания ще бъде под формата на васализъм, задължена да прилага всички закони и разпоредби на ЕС, без да има думата при вземането им. Удължаването на срока изисква единодушно одобрение и това може да бъде при условия като достъп до британския риболов. Това би означавало и повече пари, тъй като Брюксел би очаквал сериозен принос от Великобритания, вероятно без да запази текущата си отстъпка в бюджета.

Екипът на Джонсън отговаря на това с четири аргумента. Първо му казаха, че няма да може да отвори отново споразумението за оттегляне на Тереза Мей и въпреки това го направи. Но тази аналогия не работи. Неговата съществена промяна беше да приеме първоначално предложение на Брюксел за предотвратяване на твърда граница в Ирландия, като на практика оставя Северна Ирландия сама в митнически съюз, което предполага гранични проверки в Ирландско море. Предполага се, че Джонсън не иска да сключва търговска сделка чрез подобен процес на многократни отстъпки на ЕС.

Втората линия е, че добрата търговска сделка трябва да бъде лесна, защото Великобритания и Брюксел започват в пълно съответствие. И все пак изричният план на премиера е да се отклони от правилата и разпоредбите на ЕС. Наскоро той дори заяви, че иска повече гъвкавост по отношение на държавната помощ. Брюксел реагира зле: ЕС се страхува да бъде подбит от дерегулиран офшорен конкурент. Без това, което нарича равнопоставени условия, той казва, че трябва да ограничи достъпа до своя единен пазар. Муджтаба Рахман от консултантската група Eurasia казва, че договарянето на търговска сделка, която поставя бариери, винаги ще бъде по-трудна и ще отнеме повече време от нормалната сделка, която прави обратното.

Трето твърдение е, че определянето на краен срок е единственият начин за постигане на търговски преговори. При достатъчно политическа воля винаги може да се направи сделка. И все пак Сам Лоу от Центъра за европейска реформа, друг мозъчен тръст, казва, че единствената практическа възможност за толкова кратко време ще бъде „ограничена“ сделка, която обхваща сама търговията със стоки. Подобна сделка може да избегне необходимостта от парламентарна ратификация. Но това няма да доведе до сделка за услугите, които съставляват 80% от икономиката на Великобритания и половината от нейната търговия. Тя не би обхващала сигурността, данните и много други. И поуката от опита на член 50 е, че краткият срок принуждава Великобритания да прави отстъпки, които може да варират от риболова до Гибралтар.

Четвърто, много тори твърдят, че ако не може да се направи търговска сделка навреме, оставянето при условията на Световната търговска организация(СТО) би било добре. И все пак разчитането на СТО е неудобно, когато системата е застрашена от Доналд Тръмп. Това предполага обширни тарифи и нетарифни бариери. И това би върнало всички страхове от опашки от камиони, недостиг на лекарства и храна, както и проблеми с авиокомпаниите и енергийните доставки, които накараха Тереза Мей, а след това и Борис Джонсън да не настоява за Брекзит без сделка.

Щетите от Брекзит без сделка биха били тежки, намалявайки с 8% дохода на глава от населението за период от десет години. Институтът за фискални изследвания, мозъчен тръст, предполага бюджетният дефицит да достигне 4% от БВП, а публичният дълг да нарасне рязко. Самият Джонсън през следващата година обещава да повтори опита от 2019 г. за пропуснати крайни срокове и надвисналият риск за Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net