Лондон. Израелският писател с български корени Вацко Сауф спечели наградата

...
Лондон. Израелският писател с български корени Вацко Сауф спечели наградата
Коментари Харесай

Израелският писател с български корени Вацко Сауф спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ

Лондон. Израелският публицист с български корени Вацко Сауф завоюва премията на Би Би Си за къс роман. Сауфспечели премията с описа " Маса за двама ". Конкурсът за къс роман се организира от 2006 година Тази година по изключение в него бяха позволени и създатели отвън Англия. От 2015 година Вацко Сауф живее в Германия. В момента 34-годишният Сауф преподава креативно писане в Университета на Фрайбург. Ююжноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инесс с описа " Убежище " завоюва втора премия.
Победителят в състезанието бе разгласен на гала в английската столица Лондон, която се излъчваше онлайн по Радио 4 и онлайн в платформата на медията.
" Честно казано не обичам да пиша автобиографична прозаичност, тъй като за мен най-интересното нещо на литературата е свободата да живееш нечий непознат живот и да погледнеш света през очите на някой различен, изцяло фиктивен ", сподели Вацко Сауф в края на предходната година, когато неговият алманах с разкази " Балцедонска носталгия " излезе на български.
Първият роман в сборника - " Тайните на Зоркия " е от позиция на един 72 - годишен дъртак, различен роман – " Кристална вода " е от позиция на едно 16-годишно момиче. Предизвикателство е. Ако създадеш един мощен книжовен глас, тъй като множеството от разказите в книгата са от първо лице само число и тях ги води мощното звучене на гласа на разказвача, създавайки този глас ти успяваш да се потопиш в облика и за момент да се почувстваш като различен човек ", сподели тогава още Вацко Сауф.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР