Лондон и Ню Йорк си оспорват първото място от години

...
Лондон и Ню Йорк си оспорват първото място от години
Коментари Харесай

Ню Йорк измести Лондон като най-привлекателния финансов център

Лондон и Ню Йорк си оспорват първото място от години

Още по тематиката
Азиатски компании нападат английския заможен пазар поради евтиния паунд

Британската валута е мощно сензитивна към всеки коментар за хода на договарянията за Brexit
5 сеп 2018
Англия не може да си разреши да затвори вратата на банките от Европейски Съюз

Притесненията са двупосочни, само че Лондонското сити остава значим финансов център
22 авг 2018
Англия заплашва да полза европейските фондове без договорка за Лондонското сити

Застрашена е активността на 7 хиляди капиталови фонда, които работят на Острова
5 авг 2018
Bank of England се пробва да възстановява лихвите в изискванията на слаб напредък

Повишаването беше предстоящо, само че лирата поевтиня поради терзанията на шефа Марк Карни от хода на договарянията за Brexit
5 авг 2018
Лондон изостави очакванията да задържи Ситито допустимо най-близо до Европейски Съюз

Правителството на Тереза Мей направи ново предложение за по-свободно партньорство
12 юли 2018 Ню Йорк още веднъж измести Лондон като най-привлекателния финансов център в света, написа Reuters. Според отчета на на компанията за финансови съвещания Z/Yen Group огромните капиталови банки местят някои от офисите си в различни финансови центрове, което е облагодетелствало и Ню Йорк. Липсата на сигурна визия за бъдещето на лондонското сити не е провокирала всеобщото бягство от Лондон, което някои вложители предвиждаха, само че и кара играчите на финансовия пазар да работят внимателно. Петицата в калсацията се затваря от обичайни и мощни азиатски финансови центрове - Хинконг, Сингапур и Шанхай. Следващият европейски град, който е най-нагоре в класацията е Цюрих на девето място, следван от Франкфурт. Те се реалокират нагоре със седем и 10 места.

Интересното е че за първи път в листата попада и българската столица София - тя е на 97-о място и се намира след Хелзинки, Баку и Алмати. Непосредствено след нея са Атина, Тринидад и Тобаго и Далян. Нов град в класацията на Z/Yen e и Кейптаун (38-и).

Ню Йорк - победител от Брекзит

Според изследване, представено от Reuters, Ню Йорк се е трансформирал в най-привлекателния финансов център в света. Това развиване сигурно е повлияно от изтеглянето на работни места от Лондон към финансови центрове с по-сигурен достъп до единния пазар на Европейски Съюз. От вота за Брекзит насам някои от най-големите финансови компании търсят способи да продължат облекчените правила за трансгранична финансова търговия, която им предоставяше Лондон.

Доминик Рааб, английският министър отпред на договарянията за Брекзит, разгласи в края на август, че в случай че Европейски Съюз накаже лондонското сити, от това ще завоюват само другите огромни финансови центрове отвън Европейски Съюз. Докладът, представен от Reuters, поддържа това мнение като продължаващата неустановеност към Брекзит към този момент работи като наказване.

Предложени и отхвърлени покупко-продажби

В края на юли Тереза Мей предложи Англия и Европейски Съюз да одобряват съглашение за равностойност на финансовите пазари, сходна на покупко-продажбите, които Европейски Съюз има с трети страни като Съединени американски щати или Сингапур. При сходна договорка, стига регулаторните структури на Европейски Съюз и кралството да са задоволително близки и да имат едни и същи цели, търгуването и финансовите вложения биха били възпрепятствани спрямо сегашния вид, само че биха траяли да действат.

Мишел Барние отхвърли предлагането и разяснява, че в съществуващите сходни съглашения, Европейски Съюз има цялостния надзор над признаването на еквиваленост и надзор над финансовите интервенции с трети страни. В договорката препоръчана от Мей обаче, Европейски Съюз и Англия биха били равнопоставени контролиращи играчи, което би подкопало комерсиалните правила на съюза.

С обмислен оптимизъм

Лондон си остава един от най-привлекателните финансови центрове в света и към момента не са се материализирали масирани бягства на огромните банки, както някои специалисти предвиждаха през 2016. Банките местят някои административни поделения в други европейски градове, само че в Европейски Съюз липсва удобната регулаторна конструкция на Лондон. В същото време лондонската финтех инфраструктура продължава да се разраства.

Вътрешен отчет за вероятностите в лондонското сити поддържа тезата, че финансовият регион на Лондон към момента не е толкоз обиден от Брекзит, колкото се предполагаше в началото. През 2016 година някогашният изпълнителен шеф на Лондонската борса Ксавие Роле предвижда, че ситито може да загуби до 200 000 работни места поради Брекзит. Днешната вероятност понижава загубите на 5 000-13 000 работни места.

Според Financial Times, 60% от вложителите към момента имат вяра, че при основната позиция, която Лондон заема на международните финансови пазари, е невероятно да не се стигне до удобна договорка. Самият Мишел Барние в последната седмица приказва доста по-благоприятно за допустима договорка. Следователно не е изключено и Ню Йорк да държи купата за най-привлекателен финансов център единствено за малко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР