Лондон и Брюксел вече започнаха споровете за бъдещите си отношения,

...
Лондон и Брюксел вече започнаха споровете за бъдещите си отношения,
Коментари Харесай

Препятствията, които може да блокират сделката между ЕС и Великобритания

Лондон и Брюксел към този момент започнаха разногласията за бъдещите си връзки, едвам няколко дни след историческото излизане на Англия от Европейския съюз, написа " Ройтерс ".

Срокът

Англия ще продължи да се подчинява на законите на Европейски Съюз по време на така наречен временен интервал, който завършва в края на декември.

Предвид, че връщането на контрола беше един от основните моменти в акцията за Брекзит, министър председателят Борис Джонсън изключи каквото и да е удължение на този интервал, само че Европейски Съюз споделя, че това оставя прекомерно малко време, с цел да се подпише освен това от включваща единствено най-основното комерсиална договорка.

Преговорите няма да стартират преди март и ще би трябвало да има съглашение доникъде на октомври, с цел да остане задоволително време за превеждането му от британски на всички останали публични езици в Европейски Съюз и за утвърждението му.

В противоположен случай от 2021 година търговията сред Англия и Европейски Съюз ще се реализира по разпоредбите на Световната комерсиална организация, които ще доведат до вносни мита и инспекции.

Нулев дъмпинг

И двете страни желаят договорка с " нулеви мита и нулеви квоти ", само че Европейски Съюз упорства и за гаранции за " нулев дъмпинг ".

Брюксел споделя, че Англия ще би трябвало да работи в сходство с Европейски Съюз по въпросите за държавната помощ, налозите, трудовите и обществените политики, с цел да бъдат предпазени потребителите в блока, както и европейския бизнес от нечестна конкуренция.

Англия упорства, че ще се отклонява, само че че не е наложително стандартите ѝ да бъдат по-слаби: да вземем за пример, тя споделя, че е прибягвала до държавна помощ доста по-малко, в сравнение с някои страни членки на Европейски Съюз.

Англия съобщи още, че ще бъде отворена за комерсиално съглашение, сходно на това сред Европейски Съюз и Канада. Сделката ЕС-Канада ще отстрани 99% от митата и лимитирани квоти, само че Отава не би трябвало да хармонизира разпоредбите си със съюза.

Брюксел акцентира, че английската геополитическа непосредственост и взаимната взаимозависимост на стопанските системи на Европейски Съюз и Англия вършат съгласуването належащо, с цел да бъдат предпазени потребителите и бизнеса на блока.

Джонсън предложи и различно съглашение в австралийски жанр. Но по-голямата част от търговията сред Европейски Съюз и Австралия се реализира по съществени правила на Световната комерсиална организация, тъй че това на процедура би значело липса на договорка. Самата Австралия също желае комерсиално съглашение с Европейски Съюз.

Рибарство и финанси

Едно от най-големите провокации ще са правата за рибарството. Връщането на контрола върху богатите на улов английски води беше заветен въпрос за доста последователи на Брекзит.

Но доста английски риболовен общности са мощно подвластни от продажбата на европейски пазари, изключително що се отнася за ракообразните.

Освен това Европейски Съюз упорства, че договорката за рибарството би трябвало да бъде неразделна част от комерсиалната договорка сред Европейски Съюз и Англия. Това съставлява разширение на цялостната позиция, че договарянията не може да се разделят на по-малки елементи, по които Англия би могла по-лесно да завоюва отстъпки.

Брюксел обвърза, въпреки и не категорично, разногласията към рибарството с достъпа до пазарите на Европейски Съюз за гигантския английски финансов бранш.

Европейският съд

Европейски Съюз желае партньорство с ангажименти за споразумяване на разногласия, включващи опция Съдът на Европейски Съюз да излиза с обвързващи решения.

Британското държавно управление отхвърли това, тъй като съгласно него Съдът на Европейски Съюз няма да бъде безпристрастен съдия.

Ирландската граница

Според съглашението за отдръпването на Англия от Европейски Съюз, реализирано през октомври, Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на Европейски Съюз, само че ще продължи да работи съгласно разпоредбите на единния пазар за търговията с животни, скотски артикули, храни и подготвени артикули.

Тази спогодба резервира безпрепятствената граница сред Ирландия, страна членка на Европейски Съюз, и английската провинция Северна Ирландия, която е основна част от съглашението от 1998 година, поставило завършек на 30 години принуждение.

Ще се наложат обаче митнически и регулаторни инспекции на пристанищата, с цел да се подсигурява, че стоките, идващи от останалата част на Англия към Северна Ирландия ще дават отговор на стандартите на Европейски Съюз.

Джонсън сподели, че ще има такива инспекции единствено в случай че Англия не успее да реализира договорка с нулеви мита и нулеви квоти с Европейски Съюз, което съгласно публични лица в Европейски Съюз не е правилно.

Гибралтар

Джонсън съобщи в понеделник, че Лондон ще договаря от името на английското семейство, което включва Гибралтар, скалиста задморска територия на Англия, намираща се в южната част на Пиринейския полуостров.

Позицията на Европейски Съюз обаче е, че той няма да бъде включен в договарянията и всяко настрана съглашение за Гибралтар, върху който Испания има териториални искания, ще изисква утвърждението на Мадрид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (468)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР