Лондон и Брюксел никога не са изглеждали толкова близо до

...
Лондон и Брюксел никога не са изглеждали толкова близо до
Коментари Харесай

Брекзит: няколко неща, които трябва да знаете за последната фаза от преговорите

Лондон и Брюксел в никакъв случай не са изглеждали толкоз близо до приключването на договарянията за Брекзит, само че и двете страни не престават да се притесняват от неуспех на финалната права преди напрегнатата среща на върха на Европейския съюз, която ще стартира в сряда вечерта в Брюксел. Дотогава договарянията ще продължат " денонощно ", с цел да бъдат отстранени последните спънки. И най-много с цел да бъде решен взривоопасният въпрос с ирландската граница, съгласно европейски посланик. 

Ето някои основни въпроси за разбирането на това какъв е залогът в тази решителна фаза на договарянията, по-малко от шест месеца преди 29 март 2019 година, когато се чака Англия да напусне Европейския съюз.

Какъв вид съглашение?

По-голямата част от договарянията се концентрират върху организирането на " спретнат " разделян е, придружено от спирането на връзки, създавани в продължение на повече от 40 години след влизането на Англия в Европейски Съюз. Тези въпроси би трябвало да бъдат уредени в невиждан за Европейски Съюз контракт за излизане от блока, който се постанова да бъде подписан допустимо най-бързо поради това, че европейският и английският парламент разполагат с време до края на март, с цел да го ратифицират.
 / Gulliver/Getty Images
Двете страни договарят и за различен документ, който ще е много по-кратък, само че също толкоз значим. Според европейски чиновник става дума за " политическа декларация, дълга няколко страници ", която ще очертае контурите на бъдещите връзки (най-вече в областта на търговията) сред Европейски Съюз и Англия. Тези връзки ще бъдат договаряни след това чак след Брекзит.-->

Докъде са стигнали договарянията?

" По огромна част от съглашението за овакантяване (80-85 процента) към този момент е реализирано единодушие " , съобщи в сряда основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние. Двете страни в действителност към този момент се споразумяха за правата на жителите на Англия и Европейски Съюз от двете страни на Ламанша. Те дефинираха и главната " финансова рамка " на раздялата, според която Лондон ще заплати на Европейски Съюз няколко десетки милиарда евро.
 Брекзит Европа / Gulliver/Getty Images
Постигната бе и сделка и за прехода до края на 2020 година: през този интервал Англия ще продължи да ползва разпоредбите на Европейски Съюз и да заплаща вноската си в бюджета му, само че няма към този момент да взе участие при взимането на решения. Все още обач е няма единодушие по значими въпроси, к ато да вземем за пример каква би била ролята на Съда на Европейския съюз при положение на спор при тълкуването на контракта за излизане от Европейски Съюз и най-много по какъв начин ще бъде решен въпросът с ирландската граница.

Какъв е казусът с Ирландия?

Двете страни са съгласни за нуждата от отбягване на връщането на физическата граница сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, за запазване на Белфасткото съглашение, което постави завършек на три десетилетия на принуждение. Двайсет и седемте страни членки на Европейски Съюз желаят Северна Ирландия да остане в митническия съюз, ако до края на 2020 година не бъде открито по-добро решение. Лондон обаче се опълчва на основаването на " защитна мрежа " ( " backstop " ), тъй като тя би основала граница сред Северна Ирландия и останалата част от Англия.

Тереза Мей счита, че основаването в бъдеще на зона за свободна търговия на артикули сред Англия и Европейски Съюз ще реши казуса. Според Европейския съюз този въпрос обаче е част от " бъдещите връзки ", които ще бъдат договаряни по-късно. Въпреки че 27-те страни членки на Европейски Съюз не отхвърлят концепцията за зона без мита и количествени ограничавания, те възприемат плановете на Мей като неприемлив опит за приемане на повсеместен достъп до общия пазар и европейското митническо пространство.

Какво е решението?

Преговарящите от страна на Европейски Съюз се пробват да не драматизират " защитната мрежа " и да разсеят терзанията на английското държавно управление и на дребната Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия, която обезпечава болшинството му в Народното събрание. По тази причина Мишел Барние увери, че главната част от инспекциите сред Северна Ирландия и останалата част от Англия може да бъдат правени " н а борда на фериботите и контейнеровозите, а също по този начин и в централите на фирмите ".

Британският щемпел твърди, че се разисква и концепцията за удължение на преходния интервал след Брекзит до декември 2020 година
Така ще има повече време за договаряне на бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Лондон, което прави основаването на " защитна мрежа " по-малко евентуално, само че с риск да бъде предизвикано недоволството на последователите на бързия Брекзит. 

Още вести за Брекзит: 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР