Лондон. Британски войник заведе дело срещу Министерството на отбраната на

...
Лондон. Британски войник заведе дело срещу Министерството на отбраната на
Коментари Харесай

Daily Mail: Британски войник заведе дело за 1,1 милиона долара срещу МО заради заекване след триседмична мисия в Естония

Лондон. Британски боец заведе дело против Министерството на защитата на Обединеното кралство с искане за обезщетение на стойност 860 000 лири (1,13 милиона долара) за здравни последствия, зародили след триседмичен престой в Естония през ноември 2017 година, оповестява вестник Daily Mail .

31-годишният Чилеше Мвамба от Кралския инженерен корпус е бил изпратен в Естония с английския контингент като част от многонационална интервенция за „ ограничение на съветската експанзия “ и за демонстриране на НАТО „ като доста способна мощ “. Повече от 800 английски бойци са били ситуирани в балтийската страна като част от разширеното наличие на Алианса.

Мвамба е останал в Естония от 10 ноември до 3 декември. По думите му той е изтърпял „ рисково студено време “, вследствие на което е получил тежка хипотермия, от която в този момент страда от настойчиво посттравматично стресово разстройство и заекване.

Адвокатът Гурион Таузиг сподели на авансово чуване в съда, че следствията от престоя му в Естония „ съществено са повлияли “ на обществените взаимоотношения, метода на живот и вероятностите за работа на Мвамба. Като дете той е страдал от леко заекване, само че отбраната му счита, че хипотермията е влошила обстановката.

Британското военно министерство пое отговорност за хипотермията на боеца, само че не се съгласи, че той е получил проблем с говора заради студа. Архивните прогнози за времето демонстрират, че в интервала на командировката на Мвамба в Естония е било най-много -4 градуса по Целзий.

По-рано, през септември 2020 година, член на английската войска заведе дело против Министерството на защитата на страната, потвърждавайки, че е дискриминиран заради съветския си генезис. Според мъжа той неведнъж е правил опити да стане преводач в разследващия корпус, само че е получил отвод заради опасения, че може да стане съветски разузнавач. Освен това ефрейторът счита, че Министерството на защитата няколко пъти е фалшифицирало резултатите от езиковия му тест, с цел да не влезе на въоръжение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР