Лондон, Берлин, Париж и Люксембург са четирите сцени, на които

Лондон, Берлин, Париж и Люксембург са четирите сцени, на които ...

Последна совалка на Тереза Мей преди утрешното решение на ЕС за Брекзит.


Лондон, Берлин, Париж и Люксембург са четирите сцени, на които днес се разиграва поредният епизод от сагата Брекзит преди утрешната извънредна среща на върха на ЕС. В навечерието ѝ британският премиер Тереза Мей предприе поредната си отчаяна дипломатическа совалка с посещения при германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Дали и с колко ще бъде отложен Брекзит, засега остава въпрос без отговор.

Последният засега объркващ ход на британските депутати е гласуването снощи с огромно мнозинство срещу напускане на Евросъюза без споразумение. Този вот обаче не може да предотврати хаотичен Брекзит, а само да доведе до евентуална промяна на продължителността на отлагането, което премиерът Тереза Мей да поиска от останалите евролидери утре.
Мишел Барние, главен преговарящ от ЕС за Брекзит: Решението ще вземат лидерите на Европейския съюз утре. Отлагането трябва да има определена цел - да се увенчае с успех политическият процес в Лондон и да бъде постигнато мнозинство в парламента.
По информация на британските медии Барние не е успял днес в Люксембург да убеди външните министри на страните от Евросъюза, че Тереза Мей има конкретен план как да прокара споразумението за Брекзит в Камарата на общините. Затова обсъжданите варианти са два - до 30 юни, както иска Мей, или до края на годината.

Германия е готова да направи всичко възможно за избягване на Брекзит без споразумение. Но съдържанието на разговора между Мей и Ангела Меркел в Берлин остана тайна.

Франция е далеч по-радикална. Президентът Еманюел Макрон е против дълго отлагане на Брекзит. От Елисейския дворец заявиха, че в такъв случай макар и да участва в евроизборите, Великобритания не бива да има глас при определянето на бюджета на Евросъюза, нито при избора на председателите на евроинституциите.

В крайна сметка нищо засега не изключва Обединеното кралство просто да изпадне от Европейския съюз още в петък.
ЕС е готов да даде на Великобритания ново отлагане на БрекзитЕС е готов да даде на Великобритания ново отлагане на Брекзит
Европейските лидери са готови да дадат на Великобритания възможност за отлагане на Брекзита след 12 април, но при стриктни условия. Това беше заявено...

Източник: bnt.bg