Лондон. Арлин Фостър си подава оставката като първи министър на

...
Лондон. Арлин Фостър си подава оставката като първи министър на
Коментари Харесай

Politico: Първият министър на Северна Ирландия си подаде оставката

Лондон. Арлин Фостър си подава оставката като първи министър на Северна Ирландия и ръководител на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), оповестява европейската редакция на Politico .

В изказване Фостър съобщи, че е било привилегията на живота й да служи, добавяйки: „ Аз съм първият, който призна, че е имало възходи и спадове през последните пет години и половина “.

Фостър подаде оставка преди да бъде принудена да напусне постове, откакто избор на съмнение завоюва забележителна поддръжка измежду политиците от ДЮП. „ Лоялистката “ партия бе подложена на сериозен напън, откакто приложи наложените от съглашението за Брекзит митнически бариери за Северна Ирландия по отношение на останалата част на Обединеното кралство.

Премиерът Борис Джонсън сподели на Фостър, че няма да одобри подобен проект, само че след изборите през 2019-та година промени мнението си и това постави завършек на доверието и поддръжката сред ДЮП и Консервативната партия в Уестминстър.

Фостър ще се отдръпна като водач на юнионистката група на 28 май и като първи министър в края на юни.

Кризата рискува да постави завършек на пет-партийната коалиция, завещание от подписания през 1998 година Договор от Велики петък, с който бе комплициран резистентен завършек на кръвопролитията в района, в следствие от които починаха към 3700 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР