Ломе. Рестарт на бизнес отношенията с България и покана към

...
Ломе. Рестарт на бизнес отношенията с България и покана към
Коментари Харесай

Того и Етиопия рестартират бизнесотношенията с България

Ломе. Рестарт на бизнес връзките с България и покана към българските компании да влагат в района. За това се договориха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и нейните сътрудници - първите дипломати на Того и Етиопия. Тя беседва с министрите преди старта на Съвместния министерски съвет на Европейски Съюз и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), който ще се организира в идващите два дни в Ломе, столицата на Тогоанската република. Форумът, в който вземат участие делегации на 79 страни, ще се организира под съпредседателството на Екатерина Захариева, защото тя управлява делегацията на Европейски Съюз като Председател на Съвета на Съюза. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
“България може да предложи доста благоприятни условия за взаимен бизнес в минното дело, земеделието, високите технологии и роботиката, фармацевтичната индустрия ”, съобщи министър Захариева.
“Моят фокус е върху икономическата дипломация. Предлагам да организираме срещи на нашите търговски камари и бизнесфорум в Ломе ”, съобщи министърът на външните работи, съдействието и африканската интеграция на Тогоанската република проф. Робер Дюсеи. Неговата страна, която семейства министерската среща сред Европейски Съюз и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, е ситуирана на територия от 56 785 кв. км. 65 на 100 от близо 8-милионното население е заето в селското стопанство. Отглеждат се обичайните култури ямс, маниока, царевица, ориз, просо и сорго. От износните култури се създават памук, кафе, какао.
Водещо място в износа на Того заема добивът на фосфати, като залежите са най-богати в света (81 % наличие на суровината) и се пресмятат на към 260 млн. тона първокачествена суровина. Открити са и огромни находища на варовик (около 200 млн. т), за усвояването на които е издигнат цех за цимент и мрамор. Запасите на желязна руда са към 1 милиарда т. Изградени са мощности за преправка на палмово масло, кафе, брашно и памук, както и за текстил, обувки, питиета.
Търговско-икономическите връзки сред Того и България са в застой, откакто по времето на социализма българските държавни предприятия са осъществявали постоянен експорт за африканската страна.
“Споразуменията сред нашите страни от времето на социализма са меко казано остарели - би трябвало да ги актуализираме ”, съобщи тогоанският външен министър проф. Дюсеи.
Министър Захариева го срещна и с опциите за обучение за задгранични студенти, които дават българските университети. Това е първото посещаване на български министър в Тогоанската република от определяне на дипломатически връзки през 1974 година.
В рамките на визитата си вицепремиерът Захариева беседва и с сътрудника си от Федерална демократична република Етиопия Уъркнех Гебейеху.
“България и Етиопия имат доста обща история като социалистически страни. Вие бяхте най-големият наш другар в соцлагера. Аз си припомням, че се научих да карам на български трактор, защото вашите машини се произвеждаха и у нас - сподели министър Гебейеху. - С рухването на социализма в двете страни би трябвало да възстановим нашите отношение на нужното равнище. Ние се нуждаем от вашето ноу хау във високите технологии и сме подготвени да посрещнем всевъзможни български вложители. Имаме голямо ползване и свободна работна ръка поради непрекъснатия растеж на популацията. ”
“България може да се трансформира във врата за Етиопия към Европейски Съюз. Добри сме във високите технологии и основаването на започващи компании. Във вашата страна е и едно от трите български посолства в Субсахарска Африка ”, сподели министър Екатерина Захариева.
До 1974 година България поддържа положителни връзки на съдействие с Етиопия. Император Хайле-Селасие посещава България през 1967 година и 1971 година След свалянето на монархията през май 1974 година и интервала на вътрешнополитическо подсилване през 1974 - 77 година, двустранните връзки се развиват динамично. Засилва се интензивността на политическите контакти, в това число и на най-високо равнище. След 1991 година не са реализирани двустранни политически визити на държавно ниво в Етиопия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР