Локдаун, терминът за карантиниране, беше избран за дума на годината

...
Локдаун, терминът за карантиниране, беше избран за дума на годината
Коментари Харесай

Локдаун стана дума на годината

 Локдаун, терминът за карантиниране, беше определен за дума на годината от влиятелния британски речник " Колинс ", предадоха Франс прес и ДПА.

Рестриктивната мярка беше приложена от доста страни по света за ограничение разпространяването на новия ковид. Локдаун е попадал в листата от 10 други думи, някои от които свързани с пандемията, свидетелстващи за развиването на британския език, предава Българска телеграфна агенция.

От " Колинс " са записали над 250 хиляди използва на термина през 2020 година, като те са били единствено 4000 една година по-рано.

" Езикът отразява процесите в света, който ни заобикаля, а 2020 беше белязана от пандемията от Ковид-19 ", обясниха от екипа на " Колинс " в официално съобщение за медиите. Думата е била определена, защото тя обобщи претърпяното от милиарди хора по света, които са се подложили на ограничавания поради новия ковид.

Англия е страната с най-вече смъртни случаи, провокирани от пандемията, която лиши живота на над 49 000 души. жИтелите на Англия са още веднъж карантинирани от 5 ноември в продължение на един месец, след първия локдаун в края на март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР