Локдаун не се предвижда за момента. Тестове за учениците има

...
Локдаун не се предвижда за момента. Тестове за учениците има
Коментари Харесай

Зам.-министър Златанов: Засега няма да има локдаун, бързите тестове са по-добър вариант

Локдаун не се планува за момента. Тестове за учениците има за две седмици и са задоволително надеждни и позитивират, даже когато лицето е безсимптомно, сподели заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов по bTV.

По думите кабинетът има политика, която е опция на локдауна, защото при локдаун има по-голям риск безсимптомен човек да болести други хора

" Не ни е боязън от локдаун. Ефектът от него е, че ще спре спирането на заразта, само че изискванията, които сме сложили в този момент, вършат същото, като в този момент има даже по-голямо тестване и повече карантиране ", изясни зам.-здравният министър.

Според него точно поради по-честото тестване даже понижава в допълнение рискът инфектиран и безсимптомен човек да заразява, тъй като доста повече от тези хора се хващат от тестването и те биват карантинирани. Няма решение, което да е взето на политическо равнище, безапелационен обаче беше той.

По отношение на отварянето на учебните заведения, зам.-министърът посочи, че това ще стане, когато се обезпечи безвредна среда в тях. Една такава мярка е обезпечаване на щадящите проби за децата от 1 до 4 клас, с цел да може да учат присъствено от другия понеделник.

" Тези проби ще бъдат налични до края на седмицата. Те към този момент са закупени и ще стигнат за над 2 седмици. Вчера се стартира нова процедура за още две седмици. Ще се продължи по този начин, в случай че това е сполучлив вид, който да разреши децата да учат присъствено. Решение на министъра на образованието е по кое време да се върнат в учебно заведение децата. Когато преценяват, че има опция да се обезпечи безвредната среда. МОН ще го решат по кое време. Въпрос на един - два дни не е проблем съгласно нас ", уточни зам.-министърът.

" До 250 болни на 100 000 души учебните заведения учат умерено присъствен без условия, от 250 до 500 учат 50% от учениците в учебно заведение на ротационен принцип, от 500 нагоре влиза тестването на децата два пъти седмично - понеделник и четвъртък. При заболяемост от 250 до 500 може отново да се прави тестване и всички деца да са в учебно заведение. Няма идентична заболяемост във всички общини и по тази причина позволихме да се взема решение на принцип община и даже учебно заведение. Могат децата до 12 години да посещават учебно заведение без да ги тестваме, когато родителите са имунизирани ", сподели още Златанов.

Децата ще се тестват единствено в учебно заведение. Децата с негативен резултат си остават в клас. Ако има позитивно дете, то се връща у дома и се изолира. Децата ще се тестват в класната стая. Там, където има медицински сестри и лекари, те ще се включат в процеса. Ще се отдели към половин час време за тестването при започване на образователния ден, изясни още Златанов.

По думите му децата със специфични просветителни потребности ще могат да се тестват и у дома.

" Там изискванията са потенциалът да бъде стеснен до 5 индивида. При безвредни условия тези деца ще може да получават грижи ", посочи той.

" Вече имаме опита на доста европейски страни, които употребяват същите проби. Те са безвредни. Тестовете са задоволително надеждни. Те позитивират, даже когато лицето е безсимптомно. Не приказваме за наложителна имунизация на деца над 5 години. Това не се планува. Единственото, което сега е значимо, децата безвредно да влязат в учебно заведение при тестване на тях и целия учебен личен състав, който няма зелен документ. Тестовете ще се употребяват докато е належащо. Големите деца също ще се тестват два пъти седмично. Не ограничихме единствено за 1-4-ти клас. Училищните управляващи ще приоритизират кои възпитаници ще орис присъствено при тези условия. Ние сме дали рамката. Мерките са напълно съответни на обстановката ", добави Златанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР