Локацията на новата сграда на варненската библиотека не е била

...
Локацията на новата сграда на варненската библиотека не е била
Коментари Харесай

Как и защо мястото за нова библиотека във Варна се оказа неподходящо

Локацията на новата постройка на варненската библиотека не е била поставяна под въпрос в нито един миг при оповестяването на заданието за плана и провеждането на конкурс. Срещу определеното място няма публични възражения, а единствено мнения в обществените мрежи. Това съобщи в изявление за Дарик арх. Александър Минчев, който българският сътрудник на холандското архитектурно бюро, спечелило състезанието за нова постройка на варненска библиотека. Тя би трябвало да се намира в градинката до постройката на Община Варна, където в този момент има общински паркинг. Разрешението за градеж изтича при започване на месец май и ще загуби своята отминалост, в случай че не бъде открита строителна площадка. Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че се възнамерява публично разискване за вярната локация на постройката поради другите отзиви за определеното място.



Конкурсът бе извършен 2015 година с необятен публичен отзив. Участваха 370 екипа от целия свят. Конкурсът бе признат извънредно положително от цялата градска общност, от администрацията, от професионалната колегия. В него участваха по-голяма част от варненските архитектурни бюра. Представиха се разнообразни разновидности, като в нито един миг местоположението не е била поставяна под въпрос. Напротив, дори се изтъкваше, че това е извънредно подобаващ имот, защото е ситуиран на отзивчиво място, директно до Медицинския и Икономическия университети, до редица учебни заведения в централната градска част и до редица културни институции като Фестивалния конгресен център, Регионалния исторически музей и Градската художествена изложба. Мястото на една постройка с подобен културен и публичен заряд е тъкмо в най-централното място на града.



Не е имало публични отзиви, а единствено мнения под изявления във „ Facebook ”. Имало е изявления от сътрудници, които имат запаси към мястото поради разположените там градинка и длъжностен паркинг на Община Варна. Не имало обаче необятен отзив досега, в който бе направено разрешението за градеж, а това е интервал от три години от оповестяването на състезанието.

Неофициално и посредством обществените мрежи до мен са достигали отзиви, че ще се унищожи част от градинката. Сградата на библиотеката в по-голямата си част ще бъде построена върху паркинга. Алеята, която минава пред парадния вход на общината и излиза на улица „ Братя Миладинови ”, се резервира дружно с местата за отдих по нейното продължение. Тези места даже са увеличени с спомагателни зелени площи. Градинката ще продължи да съществува и да се употребява в сегашната си форма. Считам като негатив само, че ще бъдат унищожени към 10 дървета. Те са планувани за унищожаване още в самото задание. Предложен е вид за обезщетително озеленяване, а планът предлага обширни озеленени площи на покрива на постройката, до който ще има публичен достъп.



Застроената повърхност е близо 3 хиляди кв. м, а РЗП е над 28 хиляди кв. м, от които 11 хиляди са подземни. Сградата ще е на шест етажа и ще има три подземни равнища за паркиране, които ще имат самостоятелен достъп през цялото денонощие. Освен библиотека постройката съставлява и културен център – ще има амфитеатрална зала с 200 места, 6 пространства за осъществяване на събития, които могат да бъдат отдавани чартърен и да генерират доходи, на партера ще има картинна изложба, както и редица по-малки пространства за осъществяване на извънкласна активност и разнообразни прояви. За всеобща културно-обществена активност са отделени етаж и половина. Проектът планува публично наличен атриум по цялата височина на постройката, който ще приюти подрастващите и те ще могат да прекарват там своето време в връзка, в четене на книга или в работа с мултимедийни устройства, които се плануват да бъдат интегрирани. Това го споделям като родител, а не като част от проектантския екип.



Разрешението за градеж един път към този момент бе възобновено през април 2021 година за период от 3 години и изтича при започване на май. Дотогава би трябвало да се открие строителна площадка, с цел да не загуби отминалост разрешението. Това би било реализуемо, в случай че допустимо най-скоро се започва процедура по желание на реализатор – било то и за частични строително-монтажни работи с концепцията да се открие строителна площадка в този период. Ако това не се случи, разрешението за градеж губи своето деяние, а процедурите по одобрение на строителна документи и издаване на позволение за градеж към този момент не са годни.



Когато планът бе направен при започване на 2018 година, финансовата му стойност бе към 35 млн. лв. за строителство и 5 млн. лв. за обзавеждане и съоръжение. Трудно бих се наел да предвиждам каква ще е цената към днешна дата, само че при всички положения ще е най-малко с 40-50 % по-висока.

Вече приказваме за напълно друго начинание. Проектът не може да бъде автоматизирано транслиран на друго място, защото има напълно разнообразни параметри и характерности на средата. Трудно може да се разяснява за прекачване на плана на друго място. Ако забравим за настоящия план и се прави план за друго място, смятам, че всеобщото мнение на експертите и на жителите за терена на Дупката е, че там би трябвало да има по-скоро парково пространство с експонирана археология и вероятно по-малка интегрирана постройка.



Трудно ми е да разясня. Към проектантския екип публично от страна на Община Варна като възложител на плана не е сложено никакво запитване за смяна на плана и на местоположението. Легитимно би било, в случай че се организира местен референдум, само че не знам дали ще има време да се провежда.

Теоретично би могъл да бъде изместен, което обаче значи напълно нова процедура. Новият имот би трябвало да е с изяснена благосъстоятелност, относително равнинен и със съответните параметри, покриващи условията към постройката.

Би могло да бъде на територията на пристанището. В централната градска част мъчно мога да си показва терен, който да е подобаващ за подобен вид постройка. За нея е значимо да бъде на отзивчиво място с елементарен пешеходен достъп.



Пак е догадка на ново обмисляне и нова задача. Трябва да са уредени всички въпроси за собствеността на имота и той да е напълно общински. Трябва да се организира нов конкурс дали съществуващата постройка ще се преустрои, или ще се построи нова.

Ако съдим по предходния конкурс, когато имаше поддръжка от всички инстанции и браншови организации, интервалът за правене на заданието и оповестяване на конкурс бе сред 6 и 9 месеца, възлагането на проектирането бе сред 9 и 12 месеца, самото планиране лиши още година. Тоест процесът ще продължи сред 2,5 и 3 години. После следват процедурите по издаване на позволение за градеж, избор на реализатор и действителното строителство.

Аз съм лек черноглед, само че имам нотка оптимизъм. Това е може би единственият план на Община Варна, който беше надпартиен и подсилен от цялата общност. Ако се загуби насъбраната сила и свършена досега работа, ще е неприятен сигнал за всяко последващо начинание. Не виждам с какво идващото начинание ще е по-успешно и ще се намерят по-добри характерности и параметри за него.

Целият диалог с арх. Александър Минчев може да чуете в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР