Локална обезманганителна инсталация, която да пречиства питейната вода, ще строят

...
Локална обезманганителна инсталация, която да пречиства питейната вода, ще строят
Коментари Харесай

С обезманганителна инсталация ще чистят водата в Свиленград

Локална обезманганителна апаратура, която да пречиства питейната вода, ще строят в местността Орманя на Свиленград. Местната администрация към този момент е избрала реализатор на инженеринговата поръчка.
Задачата ще бъде изпълнена от старозагорската компания „ Елфи – Тех “ ООД за 1 222 000 лева без Данък добавена стойност. Дружеството не е имало конкуренция в конкуренцията за тази характерна социална поръчка.
Целта е да се обезпечи сходство на индикатора манган в питейната вода според Директива 98/83/ЕО за качество на водата, предопределена за питейно-битови потребности.
В тази връзка в Свиленград би трябвало да се проектира и построи на модулен принцип местна обезманганителна апаратура, която по технология трансформира разтворимите манганови съединения до неразтворими. Това става чрез окисление с озон, генериран от атмосферен въздух посредством леден електростимулационен синтез и отстраняването му посредством напорно обемно пречистване, написа в документите.
Средната часова продуктивност на инсталацията ще е 288 куб.метра в час, с консумация на ел сила приблизително 80 kWh. При наличие на манган 600 мг на пространствен дециметър при входа, на изхода наличието му би трябвало да е 50 мг/куб.дм.
Пределно допустимата централизация на озон в атмосферата би трябвало да е по-малко от 120 мг/куб.м. Предвидено е смесването на обработваната вода с озоно-въздушната примес да е вукуум-ежекторно.
Оплаквания от течаща в крановете на кална и мътна вода в Свиленград има от години.
Проблемът е разказан и в Екологичната оценка на Общия организационен проект на Свиленград през 2013 година.
„ Високото наличие на манган в питейни водоизточници, локализирани в поречието на река Марица към момента не е намерило дейно и коренно решение посредством създаване на обезманганителни пречиствателни станции. При ново мощно развиване на интензивно растениевъдство и крупно отглеждане на животни съществува проблем с нитратното замърсяване на подземните питейни води. Спорен е досегашният избор на подобаващи и безвредни материали за създаване на водопроводни уреди (например сектори с етернитови тръби), ненапълно и на химически артикули и дезинфектанти за водоподготовка “, се сочи в материала.
Манганът е един от индикаторите, които се следят в питейната вода на Свиленград от пункт за надзорен мониторинг четири пъти годишно. Наред с него се наблюдават индикаторите за желязо, фосфати, амоний, нитрати, сулфати, калций, неотстъпчивост (обща), магнезий и натрий.
Фирмата е предложила 30 календарни дни период за правене на план, 130 календарни дни за СМР, 60 месеца гаранционен период и 1 ден – за реакция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР