Логото на VTB на фасадата на Московския международен бизнес център

...
Логото на VTB на фасадата на Московския международен бизнес център
Коментари Харесай

Руската VTB придобива конкурентната Vozrozhdenie

Логото на VTB на фасадата на Московския интернационален бизнес център

Още по тематиката
Русия се пробва да понижи зависимостта си от $

Москва ще продължи да продава американските си облигации
14 авг 2018
Забравената война в Европа

Конфликтът с Русия през 2008 година продължи единствено пет дни, само че 10 години по-късно раните от него в Грузия още са отворени
9 авг 2018
Вечерни вести: Рекорден жп търг, арестуваните с Митьо Очите са пуснати от ареста

И още: Тръмп призна за срещата сред сина му и съветската адвокатка; Десетки жертви след земетресението в Индонезия; Още пари за пленарната зала в Партийния дом
6 авг 2018
Тръмп призна, че синът му се е срещал с съветска адвокатка преди изборите

Тя предложила компромати за Клинтън
6 авг 2018
Съединени американски щати постановиха наказания на двама турски министри поради задържането на американски свещеник

Вашингтон спря предаването на самолетите F-35, до момента в който не получи доказателства, че поръчаната от Турция съветска зенитна система С-400 няма да заплаши НАТО
2 авг 2018 Руската държавна банка VTB е постигнала съглашение за придобиване на не по-малко от 75% от частния си съперник Vozrozhdenie. VTB се е договорила с кипърския фонд Bonum Capital, посредством който братята Дмитрий и Алексей Ананиеви, някогашните притежатели на национализираната Promsvyazbank, управляват Vozrozhdenie, оповестява съветската осведомителна организация РБК.

За договорката

Точната сума на придобиването към момента не е известна, като договорката се чака да бъде завършена до края на септември. Непосредствено след сключването на съглашението обаче VTB назначи свои представители в управлението на добитата банка, като генералният шеф на VTB Генадий Содатенков беше назначен за ръководител на борда на Vozrozhdenie. На собствен ред досегашният ръководител на банката Марк Накманович ще заеме поста на заместник-председател.

Съгласно постигнатите съглашения VTB ще придобие надзорен пакет или най-малко 75% от акциите на Vozrozhdenie, а нужните за задачата регулаторни утвърждения ще бъдат получени не по-рано от септември. От VTB обявиха още, че заплащането по договорката ще бъде осъществено в брой, като е допустимо цената на придобиването да бъде по-ниска от оперативния капитал на Vozrozhdenie, който доближи 24.5 милиарда рубли към края на първото тримесечие. От Bonum Capital отхвърлиха да разясняват придобиването.

Собствеността на банката

Към 18 юни малко над 50% от акциите на Vozrozhdenie принадлежат на шест кипърски компании, следени от управлявания от Дмитрий Ананиев Bonum Capital. Други четири офшорни компании, също свързани с Ананиеви, имат 36.7% от Vozrozhdenie, изяснява източник на РБК, а останалите 13.2% от собствеността на банката са разпределени сред Promsvyazbank (2.4%) и миноритарни акционери (10.8%), демонстрира известие на банката.

В бъдеще от VTB възнамеряват да разширят дяла си във Vozrozhdenie до 90%, съобщи заместник-председателят на банката Анатолий Печатников по време на конферентен диалог. " Ще отправим оферта към миноритарните акционери на банката в края на четвъртото тримесечие на 2018 година ", добави той. Според Печатников 10% от акциите на Vozrozhdenie ще останат в свободно послание, в случай че миноритарните акционери не се възползват от предлагането за назад изкупуване на акции, като желанията на държавната банка са да интегрира напълно Vozrozhdenie до 2020 година, след което частната банка ще престане да съществува независимо.

Финансовите резултати

Vozrozhdenie доста усъвършенства финансовите си резултати през последните години. По последни данни за 2017г. банката е генерирала 3.27 милиарда рубли чиста облага, което съставлява 54.8% растеж по отношение на година по-рано. Активите на банката също са нарастнали доста, като през 2017 година са достигнали 253 милиарда рубли от 239 милиарда през 2016 година

За съпоставяне, VTB, която се подрежда на второ място по активи в Русия, е генерирала 98.5 милиарда рубли чиста облага единствено за първата половина на 2018 година, което е растеж от 70.7% на годишна база. Активите на банката в края на първото тримесечие възлизат на 10.206 трлн. рубли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР