Лофантът е доста непознато на широката публика растение, макар от

...
Лофантът е доста непознато на широката публика растение, макар от
Коментари Харесай

Растението на младостта и красотата: лофант

Лофантът е много непознато на необятната аудитория растение, въпреки от известно време с триумф да се отглежда у нас. Фитотерапевтите го съпоставят с жен-шена. Смята се за знак на младостта и хубостта.

Растението, наричано още анасонов исоп , е многогодишно, мощно студоустойчиво, сухоустойчиво, скромно към почвата, слънцелюбиво и с изразен украсителен резултат.

Достига до два метра височина и цъфти интензивно съвсем три месеца. През зимата наземната част умира, само че през пролетта още веднъж се възражда за нов живот.

Съцветията са доста медоносни и от хектар пчелите създават до 400 кг ухаен мед. Но той има и неповторими лечебни свойства, както и самото растение.

То намалява кръвното налягане, контролира обмяната на веществата, прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби.

В тибетската медицина наземната част на лофанта се употребява като общо укрепващо и забавящо стареенето средство , а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, работи удобно при лекуването на потърпевши от радиация.

 t

Фитотерапевтите настояват, че няма заболяване, при което лофантът да не оказват помощ. Успешно се ползва и за превъзмогване на полова отпадналост и усилване на половото желание; заглажда бръчките; подхранва косата в дълбочина, като я прави по-сияйна, буйна и жива; отстранява главоболието; спомага превъзмогването на менструални болки; има пречистващо деяние за бъбреците, жлъчката и черния дроб; подкрепя възобновяване от нервни разтройства; забавя стареенето; облекчава болките при парализа на лицевия нерв и така нататък

 t

Използва се и в кулинарията за придаване на благоуханен привкус на ястия както от месо и риба, по този начин и за сладка, компоти и сокове.

Консумацията на млади листа от тази билка, дружно с храната си (независимо дали в сурово или сготвено състояние), може да увеличи по натурален метод мъжката потентност, да подкрепи лекуване на простата или да забави стареенето.

 t

Напълнени възглавници с изсушени листа и съцветия от билката оказват помощ против бодърствуване и главоболие.

При напукана кожа на краката , растението се кисне в гореща вода и ходилата се потапят в лековитата запарка. Тази процедура отстранява и възприятието на отмалялост в краката в края на работния ден.

 t

Лечебни вани с лофант успокояват бебетата и те спят по-дълго. Благодарение на него, тяхната кожа става по-мека, еластична и не страда от от гнойни пъпчици.

Лечебни вани и инхалации се ползват и при: заболявания на нервната система, сърдечносъдова дистония, бронхиална астма, унищожаване на бръчките, поддържане на косата и кожата.

 t

Чаят от лофант се подготвя, като 1 ч.л. натрошени сушени или пресни и накъсани (накълцани) няколко листа от лофант, може и нарязани стръкчета със стъблото, се поставят в чайника и се заливат с една чаша гореща или вряща вода. Ври не повече от 7-10 минути.

Пие се леко охладен с 1 ч.л. пчелен мед, който усъвършенства усета и дава спомагателни сили.

 t
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР