Лодка с 40 души потъна в Лесбос, 15 бяха извадени

...
Лодка с 40 души потъна в Лесбос, 15 бяха извадени
Коментари Харесай

Спасителна операция край бреговете на Лесбос и Китира, най-малко 15 мигранти загинаха

Лодка с 40 души потъна в Лесбос, 15 бяха извадени мъртви, 9 - избавени. Друг сходен случай с 95 чужденци стана в Китира, 80 са избавени.

Двойната покруса с жертви, още веднъж имигранти, търсещи по-добра орис, издъхнаха в Егейско море, раздруса Гърция.

При две корабокрушения в Китира и Лесбос минимум 15 души починаха, а доста други към момента са в неопределеност. Бреговата защита поставя големи старания да избави хората, които към момента са в бурните води на Егейско море.

При първия случай на Китира съгласно последна информация, от 95-те мигранти, намирали се на борда на платноходка, която се удари в скалите и се разпадна в морската зона на Китира, към 80 души са избавени до момента, а всички останали са в неопределеност.

В региона метеорологичните условия са неприятни, духат ветрове със мощ 7-8 бофорта, а поривите доближават 9-10 бофорта. Очаква се транспортен съд на бреговата защита, екип за специфични интервенции и екип от отдела за подводни задачи.

В Лесбос нещата са още по-трагични. В морската зона Провоскида източно от острова се организира избавителна интервенция по търсене и избавяне на мигранти, които са били на борда на потънала лодка. Според пътуващите. на борда е имало към 40 души. Досега петима души са избавени и 15 натрупа са извадени от морето, до момента в който други трима са блокирани в скалиста бездна в региона.

Повечето мигранти, достигащи Гърция, пътуват от прилежаща Турция, само че каналджиите трансформираха маршрутите през последните месеци в опит да избегнат мощно патрулирани води към гръцките острови покрай турското крайбрежие.

Китира е маршрут, постоянно употребен от тях, с цел да заобиколят Гърция и да се насочат непосредствено към Италия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР