Лизинговият пазар отчита годишен ръст от 8.7% към края на

...
Лизинговият пазар отчита годишен ръст от 8.7% към края на
Коментари Харесай

Лизингът на автомобили нараства с 29% за година

Лизинговият пазар регистрира годишен растеж от 8.7% към края на предходната година, като вземанията по контракти доближават общо 3.604 милиарда лева Основен принос за растежа има лизингът на леки коли, демонстрират данните на Българска народна банка. Това оповестява capital.bg. Допълнително интензивността в лизинга е подтиквана от ниските равнища на лихвите – към 3%.

Годишният напредък на новите покупко-продажби с леки коли е 28.7% до 218 млн. лева При другите съществени активи има двуцифрено стесняване. Лизингът на машини и уреди и индустриално съоръжение понижава с 14.9% (до 76.8 млн. лева.), а на товарните и лекотоварните коли с 13.8% (до 145 млн. лева.). При новия бизнес в лизинг на парцели също има спад от 42.7%. Там размерът се свива до скромните 5.4 млн. лева

От разпределението по браншове се вижда, че семействата са тези, които тласкат растежа на бизнеса напред – годишното повишаване на новите покупко-продажби там е с 54.6% (76.7 млн. лева.), до момента в който при компаниите има стесняване от 5% (до 372 млн. лева.). Така в действителност те образуват нарастването на новия бизнес. Силният растеж при първите е индикативен за по-голямата убеденост, която демонстрират, и това, че семействата към този момент не отсрочват покупката на коли. Това удостоверява и раздвижването на вътрешното ползване.

Необслужваните лизингови контракти не престават да понижават към този момент четвърта година. Към края на предходната година свиването е с 12.7% по отношение на края на 2016 година до 278 млн. лева при близо 1 милиарда лева при започване на 2013 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР