Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 г. в

...
Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 г. в
Коментари Харесай

Родена е Лиза Майтнер, австрийска физичка

Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 година в еврейско семейство във Виена и е третото от общо осем деца. По това време не се гледа с положително око на дамите учени и нейните родители са срещу аспирациите ѝ да продължи образованието си. Въпреки това тя постъпва във Виенския университет през 1901 година, където учи физика. През 1905 година става първата жена с докторска степен в този университет. След това тя отпътува в института Кайзер Вилхелм в Берлин, където стартира взаимна работа с Ото Хан под управлението на Макс Планк.
През 1926 година става професор в Берлинския университет и е първата жена в Германия на тази служба в която и да е научна област.
 Роден е Евгений Босилков Роден е Евгений Босилков
Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември 1900 година в Белене, България. Родителите му, Левиджо Босилков и Беатриче Бо...
След откриването на неутрона през 1932 година, поражда въпросът за основаването на трансурановите детайли. Започва научна конкуренция сред Ърнест Ръдърфорд в Англия, Енрико Ферми в Италия, Ирен Жолио-Кюри във Франция и Лиза Мейтнер с Ото Хан в Германия. Стимулът за тези проучвания е Нобеловата премия и никой от тях тогава не допуска, че откритията им ще станат основа за създаването на нуклеарни оръжия.
През 1938 година Дирк Костер убеждава Мейтнер да напусне Германия пред задаващата се нацистка заплаха. Поради еврейския си генезис, тя няма същински паспорт и едвам не е арестувана на границата. Заминава първо за Холандия, а по-късно за Швеция.
Тя продължава работа в института Мане Зигбан в Стокхолм, само че не получава никаква поддръжка. Тайно се среща с Хан в Копенхаген с цел да обсъдят серия нови опити. Те поддържат и писмена преписка. По запазилите се ръкописи може да се съди, че Хан не е вярвал в нуклеарния разпад. Лиза Майтнер е първата, на която се удава да разцепи ядрото на урана. При това се получават две нови ядра – на барий и криптон, отделят се неутрони и огромно количество сила. Тя е и първата, която теоретично пресмята тази сила, употребявайки уравнението на Алберт Айнщайн за равностойност на сила и маса.
По политически съображения на Лиза Майтнер не е позволено да разгласява своите открития. Ото Хан разгласява резултатите от химичните опити през 1939 година, а няколко месеца по-късно благодарение на своя племенник Ото Фриш Лиза разказва физичната аргументация. Тя вижда, че при процеса на нуклеарно разделяне може да се появи верижна реакция, която да докара до обособяване на голямо количество сила. Това провокира мощен интерес в научната област. Става ясно, че може да бъде основано нуклеарно оръжие с невероятна разрушителна мощност. Няколко учени убеждават Алберт Айнщайн да напише предупредително писмо до американския президент Франклин Рузвелт, който в следствие основава план Манхатън в Лос Аламос, Ню Мексико. Лиза отхвърля поканата да работи по него, заявявайки „ Аз бомба няма да върша! “.
 Родена е Снежина Гогова, български лингвист Родена е Снежина Гогова, български лингвист
Снежина Гогова приключва българска лингвистика и втора компетентност китайски език в Софийския университет през 1961 година с дипломна работа на...
През 1944 година Ото Хан получава Нобелова премия за химия за откритието за нуклеарния разпад на тежките ядра. По мнението на доста учени тази премия е заслужавала и Лиза Майтнер. Има доста спекулации по въпроса за какво Майтнер не получава премията. Едно от тях е еврейският ѝ генезис, а друго, че един от членовете на комитета е бил Зигбан, който е имал негативно отношение към нея. През 1949 година получава премията „ Макс Планк “ и става шведски жител, а през 1966 година ѝ е присъдена премията „ Енрико Ферми “.
През 1960 година Лиза Майтнер се мести в Кеймбридж, Англия, където умира през 1968 година единствено няколко дни преди да навърши 90 години. Надгробната плоча поставя нейният племенник Ото Фриш, на нея написа: „ Лиза Майтнер, физик, който в никакъв случай не загуби своята човечност “.
Елемент 109 майтнерий в таблицата на Менделеев е наименуван на нейно име. На нейно име е учредена и научноизследователска стипендия за разработки в региона на атомната физика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР