Ливиу Драгня победи, но това е безславна победа, отчаяно изтръгната

...
Ливиу Драгня победи, но това е безславна победа, отчаяно изтръгната
Коментари Харесай

Кризата в Румъния остави съдбата на Ливиу Драгня в ръцете на президента

Ливиу Драгня победи, само че това е безславна победа, обезверено изтръгната победа на една партия, явно шокирана от това, което претърпява. Това, което видяхме в Народното събрание, бе един избор на страха с депутати, следени като извършители от страна на различен извършител и задължени да гласоподават очевидно.

Ако господин Драгня е толкоз сигурен в поддръжката на партията, за какво не остави партията да гласоподава свободно?
Резултатът демонстрира за какво.

Въпреки терора, Ливиу Драгня се снабди единствено с победа, покрай лимита на болшинството с едвам осем гласа от минимума нужни гласове, с цел да бъде подсилен вотът на съмнение против кабинета, които пристигнаха най-вероятно от представители на малцинствата в Народното събрание. Тези осем гласа демонстрираха крехкостта на парламентарното болшинство, за която се загатна през януари.

Но успеха беше платена с цената на оскърбление на партията и на всеки народен представител от Социалдемократическата партия /СДП/, с цената на отбиване на националистически настроения електорат, който видя по какъв начин СДП е подготвена да продаде националните знаци в подмяна на поддръжката на унгарците, които най-после също унижиха СДП.
Тази победа може да се трансформира в проваляне за Ливиу Драгня.

Битката за премиера

Целият този скандал, в който въвлече партията, пробвайки да смъкна от власт един човек, комплициран там отново от него, екип, определен отново от него на практика като физическо лице прави извънредно уязвим Ливиу Драгня. Със сигурност партията към този момент няма да му разреши да номинира министър председател по негова преценка. Поне по този начин излиза наяве от изказванията на социалдемократите.

Ако Ливиу Драгня се надява, че може да постави своя персонална марионетка на мястото на Сорин Гриндяну, каквато беше Севил Шайдех, считам, че ужасно се лъже. Най-вероятно в СДП стартира свирепа борба за името на премиера и по-късно за всеки министър поотделно. Лагерите ще поведат борба, а Ливиу Драгня към този момент няма да е в позицията да тропне по масата, с цел да реши разногласието.

Остава да забележим дали от този безпорядък ще се открои нов водач на СДП. (Кметът на Букурещ) Габриела Фиря? Главата на Ливиу Драгня в този момент виси на въжето, фино колкото осем гласа, а този, който първи ще вдигне сабята, ще вземе скиптъра.

Залогът

От друга страна не чакам Ливиу Драгня да падне елементарно. Защото е заложена освен властта му, само че и свободата му, а Конституционният съд му направи тези дни два огромни дълго чакани подаръка.

Във вторник излезе решението на съда, с което се отхвърля сезиране от страна на омбудсмана във връзка закона, забраняващ на наказани лица да бъдат членове на държавно управление.

В претекстовете си съдът задължава Народното събрание да сложи на министрите същите условия, каквито имат и депутатите, а те нямат никакви рестрикции, свързани със правосъдни каузи. Така че едно изключително държавно разпореждане, основаващо се на решението на Конституционния съд, може да направи Ливиу Драгня министър председател.
В сряда Конституционният съд оповести претекстовете си по друго дело, в които постанова на законодателния орган да вкара предел за вредите при корист със служебно състояние.

И обстоятелствата са, че Ливиу Драгня е на една крачка както от наказание, по този начин и от избавление, крачка, която е равнозначна на един елементарен декрет, който да дефинира предел от над 108 хиляди леи, колкото е размерът на вредите, за които е упрекнат.

Това бе и си остава мизата в огромния скандал и считам, че Ливиу Драгня ще се бори до финален мирис и по всевъзможен начин, с цел да резервира контрола си над държавно управление, което да издаде избавителните укази.

Изборът на Йоханис

Смятам, че до момента в който се избере името на бъдещия министър председател, СДП ще продължи да минава през огромни спазми. Партията е ранена, претърпя изключителни загуби включително и в солидарността си и търпи ужасните последствия от грешките на един водач, който съвсем обожествяваше. Една партия трансформира в огромна победа обстоятелството, че е уволнила личното си държавно управление, като преди този момент демонизира личния си избор и личното си ръководство.

И това, което ще произлезе от тези вътрешни спазми, ще бъде сложено на масата на Клаус Йоханис. Една кървяща управническа коалиция, отслабена до лимита на осем гласа, ще се изправи пред един президент в позиция на оптималната власт след впечатляващия си банкет в чужбина.

Фактът, че президентът не провежда консултациите по-рано от понеделник, прави обстановката още по-деликатна за Ливиу Драгня. Адреналинът на протичащото се сега действаше като анестетик, само че когато той спадне партията може да осъзнае все по-болезнено и ужасяващо ситуацията, до което я докара Ливиу Драгня.
За страдание от това, което назоваваме в този момент съпротива, не виждам никакво жизнеспособно решение за образуване на ново болшинство.

Досега Клаус Йоханис реагираше доста добре в тази рецесия, подпомаган и от положителния банкет в чужбина, само че в действителност едвам в този момент ще излезе на сцената. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР