Ливиу Драгня, лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, се

...
Ливиу Драгня, лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, се
Коментари Харесай

"Неговата идеология - това е самият той": кукловодът в румънската политика

Ливиу Драгня, водачът на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия, се трансформира в неприятна фигура в Брюксел, сходно на унгарския министър председател Виктор Орбан и ръководителя на ръководещата партия в Полша Ярослав Качински, въпреки да е по-слабо прочут от тях поради ролята си зад кулисите, написа " Гардиън ".

Драгня бе наказан за изборна имама и по тази причина не може да бъде определен за министър председател, само че няма подозрение, че той на процедура управлява държавното управление. Критиците го упрекват, че е главната причина румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз да е по-скоро изтезание, в сравнение с опция държавното управление да покаже най-хубавите си страни. То бе белязано и от спор с Брюксел поради опасения за правосъдната система.

" Това можеше да е голяма опция да потвърдим на нашите европейски сътрудници, че в действителност отговаряме на същите стандарти, само че също по този начин да сложим на дневен ред някои въпроси, които са в действителност значими за Румъния ", разяснява Виктор Понта, някогашният министър председател, който подаде оставка след митинги, провокирани от пожара в нощен клуб през 2015 година " Вместо това той е срамно и е една голяма пропусната опция. "

Петдесет и шест годишният Драгня е движимост в упралвнието на вътрешната политика и балансирането на районните сили, само че не е толкоз ловък, когато стане въпрос за публични прояви или за дейности в интернационален проект, и избира роля зад кулисите. Според критици неговата цел е повече съсредоточаването на власт и благосъстояние, в сравнение с каквито и да било партийни полезности. " Неговата идеология - това е самият той ", отбелязва Понта, който преди бе доближен на Драгня, само че след това сътвори своя лична политическа партия.

" Той е индивидът, който прави всичко, споделя на всички министри, на премиера (какво да правят) ", показва Моника Маковей, някогашен румънски правосъден министър, основала Националната дирекция за битка с корупцията (DNA).

Миналата година Драгня бе наказан на три и половина години затвор за корист с власт след корупционно дело, присъда, която сега апелира. Има изказвания и че той, фамилията му и негови близки предприемачи са се облагодетелствали, употребявайки непрозрачна компания, наречена Tel Drum. Междувременно държавното управление пробва да прокара противоречив закон за амнистията, който би попречил Драгня и на други да бъдат вкарани в пандиза. Социалдемократите обаче показват антикорупционната борба като офанзива против самата страна.

DNA бе ръководена от 2013 до 2018 година от Лаура Кодруца Кьовеши. По време на петгодишния й мандат неоправдателните присъди за корупция по високите етажи на властта внезапно се усилиха, което й завоюва похвали в Европейски Съюз. Сега Кьовеши е измежду водещите претенденти за новия пост на европейски прокурор. Румънските управляващи обаче дадоха отговор като на собствен ред я упрекнаха в корист с пълномощия, приемане на рушвет и лъжесвидетелстване, забранявайки й да напуща страната и да приказва пред публицисти.

Близките до Драгня настояват, че политически съперници незаслужено са се прицелили в него за незначителни провинения. Сербан Николае, водачът на групата на социалдемократите в сената, сподели, че корупционните случаи са лицемерни, поради неналичието на дейности против корупцията в Западна Европа.

В Брюксел има незадоволеност от посоката, в която страната е поела. " Знаехме съвършено тогава, че България и Румъния не са подготвени ", разяснява източник, взел участие в процеса по присъдиняване на двете страни към Европейски Съюз. " Грешката бе в това да се надяваме, че, ставайки страни членки, тези две страни автоматизирано ще се изравнят с европейски стандарти... Можете да окажете напън на една страна преди да стане страна членка, само че откакто е вътре, опцията за промени е доста по-ниска. Това е структурна неточност на нашата система. "

Елена Думитру, румънски публицист, разследвал корупцията в ръководещия хайлайф, разяснява, че социалдемократите са научили от други фигури в района, че критикуването на Брюксел и оповестяването на политическите съперници за непатриоти може да бъде потребен инструмент за отклонение на рецензиите, даже в страни като Румъния, където поддръжката за участието в Европейски Съюз е висока. " С Орбан започнаха да схващат, че тази изразителност работи ", добавя тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР