Ливърпул почти стигна, само още две победи делят тима от

...
Ливърпул почти стигна, само още две победи делят тима от
Коментари Харесай

COVID-19 може да прати "Ливърпул" в групата на големите каръци

" Ливърпул " съвсем стигна, единствено още две победи разделят отбора от първа купа в Англия от 30 години насам. Мениджърът Юрген Клоп изведе отбора до успех в Шампионската лига през предишния сезон, само че прекратяването на дългото очакване в шампионата може да се смята за еднообразно огромен триумф. 

Футболът обаче бе спрян поради ковид, а към момента има опция " Ливърпул " да не получи купата, която заслужава, след изключителния си сезон. Властите и клубът остават уверени, че сезонът би трябвало да бъде приключен. Но в случай че Висшата лига и държавното управление не намерят безвреден метод за това, " Ливърпул " от сезон 2019/20 може да се причисли към група от тимове, които не получават опция да завоюват трофей поради независещи от тях фактори и за които към момента почитателите се питат: " Kакво щеше да стане, в случай че...? ".

 

" Евертън " 1984-1987 - отборът, който не получи късмет да стане европейски първенец

В средата на 80-те години издигащият се тим от Мърсисайд бе " Евертън ". Младият отбор на Хауърд Кендъл стана първенец на Англия през сезон 1984/85 с 90 точки, с 13 повече от " Ливърпул ". Тимът завоюва и КНК след победа против " Байерн " на полуфинала и против " Рапид " (Виена) на финала. " Евертън " бе на път да завоюва требъл, само че загуби финала за ФА Къп с 0:1 от " Манчестър Юнайтед " след страхотния гол на Норман Уайтсайд. През лятото Кендъл добави Гари Линекер към шампионския си състав за атакуване на Купата на европейските първенци. Но очакванията на " карамелите " приключиха, преди да са почнали.

Две седмици след триумфа на " Евертън " за КНК в Ротердам, на стадион " Хейзел " в Брюксел 39 почитатели умират, а още 600 са ранени, откакто се срутва защитна ограда по време на финала в КЕШ сред " Ливърпул " и " Ювентус ". Причината са почитатели на " Ливърпул ", които атакуват италиански последователи. Трагедията води до изваждане на британските тимове от европейските клубни шампионати за идващите 5 години.

" Евертън " губи купата в Англия от " Ливърпул " в последния кръг през 1986 година, само че година по-късно още веднъж е първенец, като и в двата сезона приключва с 86 точки. В периода 1986-1988 г. шампиони на Европа стават " Стяуа ", " Порто " и ПСВ (Айндховен). Какво щеше да стане, в случай че " Евертън " имаше право да играе, изключително през сезон 1985/86?

Отборите от Англия преобладават в европейския футбол в продължение на съвсем 10 години. От 1977 до 1985 единствено в два случая -  " Хамбургер " през 1983-та и " Ювентус " през 1985-а, първенец става отбор отвън Англия. " Евертън " се изкачи до върха в Англия и е сериозен противник за всеки отбор. Четирима от играчите на отбора бяха титуляри за Англия в 1/4-финала против Аржентина на международното състезание в Мексико `86, в това число и носителят на " Златната обувка " Гари Линекер. Нападателят, който след това игра в " Барселона " и стигна полуфинал с Англия на международното в Италия `90, разказва " Евертън " като " най-хубавия тим, в който е играл ".

 

Югославия 1992-1994 - тимът, който не игра поради войната и глобите

Деян Савичевич, Драган Стойкович, Роберт Просинечки, дружно с Давор Шукер, Предраг Миятович и Звонимир Бобан - отборът на Югославия от началото на 90-те може би е най-дразнещият случай с " какво щеше да стане, в случай че " в модерния футбол. Много от европейските грандове през 90-те имаха играчи от този отбор. Югославия завоюва международното състезание за младежи през 1987 година, а през 1990 година отборът стигна 1/4-финал на мондиала в Италия. Войната и глобите от Организация на обединените нации лишиха Югославия от място на Евро `92. От това се възползва тимът на Дания, който бе събран в последния миг, само че стана европейски първенец.

Югославия не игра и на международното състезание в Съединени американски щати `94, а тогава отборът можеше да е още по-силен. На финала в Шампионската лига през същата година " Милан " със Савичевич и Бобан в състава разруши с 4:0 " Барселона " на Йохан Кройф. България стигна полуфинал на международното, а въпреки финалът да бе сред любимци като Бразилия и Италия, доста от огромните тимове или не се класираха за мондиала, или не се показаха добре в Съединени американски щати.

Има прекомерно доста незнайни, с цел да се каже до каква степен можеше да стигне Югославия на това международно, само че щеше да е забавно да се гледа този състав. Впоследствие в квалификациите за Евро `96 към този момент участваха тимове на 5 обособени страни, които преди бяха в границите на Югославия. На международното във Франция `98 Хърватия стигна трето място, а отборът на Югославия, към този момент състоящ се единствено от сърби и черногорци, игра осминафинал.

 

" Харас ел Ходуд " 2012 - без купа поради непознати фенове 

На 1 февруари 2012 година конфликт сред почитатели на египетските тимове " Ал Масри " и " Ал Ахли " води до 74 жертви и 500 ранени. След следствие държавното управление на Египет взема решение да спре шампионата. Въпреки огромния финансов риск за доста от клубовете управляващите считат, че няма по какъв начин да обезпечат сигурността на почитателите по стадионите.

В момента на прекъсването на шампионата " Харас ел Ходуд " води в класирането с точка пред " Ал Ахли " и с един мач по-малко. Отборът от Александрия изненадва грандовете, откакто в предходните години е в средата на класирането. " Ал Ахли " е спечелил предходните 7 трофеи, а след подновяването на футбола става първенец за 37-и път. Заради протичащото се в страната обаче футбол не се играе чак до сезон 2013/14, а " Харас ел Ходуд " се връща в групата на преследвачите. 

Няма доста образци в света, в които състезание е спряно и не е било възобновено. Примерите, в които не се дефинират първенец и изпадащи, са още по-малко. Заради протичащото се сега може ли да забележим още един скоро?

 

" Барселона " 2009-2011 - вулкан, коствал хеттрик в Европа

Когато Пеп Гуардиола пое " Барселона " през лятото на 2008 година, неговият отбор стартира да играе с философията на тоталния футбол на Кройф, воден от Лионел Меси, Андрес Иниеста и Шави Ернандес на терена. В идващите три сезона " Барселона " завоюва три следващи трофеи в Испания и две трофеи в Шампионската лига през 2009-а и 2011-а. Каталунците обаче можеха да станат първият отбор, направил хеттрик от три следващи европейски трофеи. след " Аякс " на Кройф в интервала 1971-1973 година През пролетта на 2010 година обаче изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл блокира пътуванията в Европа.

" Барселона " би трябвало да пътува два дни с рейс до Милано за полуфинала с " Интер ". Дори хора, привикнали да пътуват с рейс, мъчно ще устоят към 1000 км, а това сигурно не е идеална подготовка за футболен мач. " Интер " завоюва срещата с 3:1, а по-късно се измъкна в реванша и би " Байерн " на финала. Какво щеше да се случи, в случай че " Барселона " не трябваше да пътува с рейс? В груповата фаза на Шампионската лига през същия сезон " Барса " стигна до победа и тъждество против " Интер ". В този случай помощта за италианците безусловно падна от небето.

Година по-късно " Барса " завоюва безапелационно купата в Шампионската лига, като победи " Манчестър Юнайтед " за повторно в границите на 3 години. Тимът обаче по този начин и не съумя да стигне до хеттрик като " Аякс " и да стане първият с сходно достижение в ерата на Шампионската лига.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР