Ливърпул и Манчестър Сити записаха миналия сезон два от трите

...
Ливърпул и Манчестър Сити записаха миналия сезон два от трите
Коментари Харесай

Може ли надеждите на Ливърпул за титла да приключат още август

Ливърпул и Манчестър Сити записаха предишния сезон два от трите най-големи сбора от точки в историята на британския хайлайф, като и за двата тима триумфът се дължеше в голяма част на техните нападатели. Шампионите вкараха 169 гола във всички надпревари, като седем от играчите им записаха по двуцифрен брой. „ Червените” също бяха могъщи в офанзива, но едвам трима от техния състав се регистрираха с по повече от 7 гола.

Сезон 2019/20 е единствено на няколко седмици – двата тима се срещат за трофея Къмюнити Шийлд на 4 август на „ Уембли” – и се чака Премиър Лийг още веднъж да е доминирана от двата водача от предишното издание на шампионата. Докато Сити разполага с голям избор от топ нападатели, Ливърпул разчита единствено на триото MSF, само че и Садио Мане, и Мохамед Салах, и Роберто Фирмино пропущат предсезонната подготовка поради уговорките си към своите национални тимове през това лято.

Липсата на задоволително отмора и тренировки ще се окаже ли отрицателен фактор за възможностите на мърсисайдци най-накрая да завоюват бленуваната купа? И необходим ли им е План Б?



ПОЧИВНО ЛЯТО ЛИ? ЗАБРАВЕТЕ ТОВА!

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп към този момент подсказа, че ще би трябвало да работи пресметливо при завръщането на тримата тенори в офанзивата на отбора му в началните седмици на сезона. Това сигурно е мотив за паника поради обстоятелството, че „ червените” изгубиха единствено един мач в 2018/19 и отново не завоюваха купата.

Сезонът за Садио Мане завърши едвам предишния петък, когато Сенегал падна с 0:1 от Алжир във финала за Купата на африканските народи. Това са тъкмо 363 дни, откакто той стартира предсезонната подготовка за 2018/19, и единствено 16 дни преди разногласието за Къмюнити Шийлд. Европейските първенци имат три мача в границите на единствено 9 дни, които Мане се чака да пропусне – конфликта със Сити, дебюта в новото състезание против новака Норич и финала за Суперкупата на Европа против спечелилия Лига Европа Челси.

Мохамед Салах също взе участие на шампионата за КАН при разочароващото ранно отпадане на домакина Египет, а Роберто Фирмино оказа помощ на Бразилия дружно с вратаря на мърсисайдци Алисон да завоюва Копа Америка.



Манчестър Сити, който се цели в трета поредна купа, също имаше отсъстващи за предсезонното турне в Далечния изток. Габриел Жезус игра дружно с Фирмино за А Селесао бразилейра, Серхио Агуеро бе част от състава на Аржентина също на Копа Америка, а Рияд Марез бе на КАН с екипа на Алжир. Вариантите в състава на Джосеп Гуардиола обаче са несравнимо повече, а Рахим Стърлинг, Бернардо Силва и Лерой Сане към този момент натрупаха игрови минути в контролите.

„ Не желая да звуча като да се жалвам, само че сезонът на Мане бе дълъг 13 месеца – сподели Клоп. – Чували ли сте в миналото за дълга 13 месеца година? Трябва да забележим по какъв начин ще действаме с това. Бразилците приключиха сезона пренадъхани със спечелването на два огромни трофея. При Мо е малко по-различно, само че съм непрекъснато в контакт с него, като и тримата са добре. Предстоят ни значими мачове и знаем значително кои играчи са налични. Дано преминем през този интервал без травми и да подготвим наличната в този момент група за първите няколко мача. После Садио би трябвало да се включи и да е задоволително обновен за нов старт.”

ЗАВИСИ ЛИ ЛИВЪРПУЛ ПОВЕЧЕ ОТ НАПАДАТЕЛИТЕ СИ В СРАВНЕНИЕ СЪС СИТИ?

С една дума, да.

Неизбежното разследване от това да се радваш на една от най-смъртоносните нападателни тройки в света е да искаш да залагаш на всички нейни съставни елементи в оптимално вероятните случаи. Докато Гуардиола има лукса да ротира Стърлинг, Агуеро и Бернардо Силва със Сане, Марез, Жезус и Фил Фоудън, Клоп пипваше своето трио единствено в извънредно наложителни моменти. MSF способства с цели 63% от общия брой голове на Ливърпул в ПЛ предишния сезон, до момента в който титулярното трио на „ гражданите” има надалеч по-нисък индикатор – 47%.





Няма по какъв начин да не битуват паники към тежкото натоварване на водачите на офанзивата на „ червените” предишния сезон с добавка и летните им мачове. Това основава огромен риск от прегаряне в новата спортна година.

Мане да вземем за пример натрупа 4306 минути на клубно равнище в 2018/19, като единствено 18 полеви футболисти в Топ 5 лигите на Европа са имали повече във всички надпревари и един от тях е Салах (4337). Сенегалецът изигра и още 944 минути на интернационалната сцена в 10 мача от август 2018 година насам. Двамата със Салах имат повече минути от който и да било от нападателите на Сити предишния сезон, макар че отборът на Гуардиола игра на четири фронта чак до 18 април, когато бе изхвърлен от Шампионската лига от Тотнъм.

Най-натовареният от офанзивното звено на „ гражданите” бе Стърлинг с 4096 минути, но той изигра най-вече 10 следващи мача, което е в ослепителен контрастност с 50-те следващи на Салах. Сити също по този начин имаше шестима нападатели с по над 2000 минути, а Ливърпул – единствено трима, като и тримата надалеч надвишиха кота 3000. Фирмино може и да има съвсем 1000 минути по-малко от съотборника си Мане, само че отново изпревари водещия стрелец на противника – Агуеро, а и добави още 500 минути на сметката си това лято на Копа Америка с екипа на Бразилия.



От август 2017 година Салах е изиграл 8457 минути за „ червените”, което го слага на 9-о място в Топ 5 лигите за интервала по този индикатор. Миналия сезон той не бе титуляр единствено в един от 38-те турнирни мача (влезе от пейката против Бърнли през декември), а Мане пропусна единствено два, като започва в цели 35. Фирмино пък взе присъединяване в 34, в това число 31 като титуляр, до момента в който първата запаса Дивок Ориги записа единствено 673 минути във всички надпревари.

Нападателното трио на Ливърпул има общо 12 047 минути предишния сезон, като единственият мач, в който най-малко двама от тримата не започнаха, бе именитият полуфинален реванш против Барселона за ШЛ. Триото на Сити от Агуеро, Стърлинг и Бернардо Силва имаше по-малък общ общ брой – 11 489 минути, макар че записалият домакински требъл отбор имаше 7 мача повече от противника си в 2018/19 (60 против 53).

Умението на Гуардиола да върти състава си бе подкрепено от идването на Марез предишното лято против 60 млн. паунда от Лестър, освен това то се случи съвсем незабавно след достигането за първи път в историята на 100 точки за един сезон в елита на британския футбол. Алжирецът бе единственият от „ гражданите”, играл в над 10 следващи мача предишния сезон.



ТА КАКЪВ Е ПЛАН Б ЗА ЛИВЪРПУЛ?

В отсъствието на тримата тенори Юрген Клоп има късмет в контролите да ревизира до каква степен в в този момент наличния му състав има почтени други възможности, като не трябва да забравяме, че поради травма липсва и една от вероятните в лицето на Джердан Шакири.

Записалият 18 гола в Дарби Каунти предишния сезон Хари Уилсън игра добре против Борусия (Дортмунд) – вкара гол, комбинираше добре с Алекс Окслейд-Чембърлейн и пропусна чисто състояние, но против Севиля не впечатли. Раян Кент, който имаше положителни изяви при Стивън Джерард в Глазгоу Рейнджърс предишния сезон, не демонстрира задоволително признаци, че ще може да пробие в първия тим. Новият паметен воин Дивок Ориги, който преподписа контракта си с клуба, вкара против Севиля след безредие, само че оставя усещане, че с него играта на отбора в офанзива губи от нормалната си отмереност.



Дали пък отговорът на всички тези въпроси няма да е Риан Брюстър? Тийнейджърът вкара 4 гола в първите си 3 контролни мача това лято, само че като цяло играта му в Съединени американски щати против по-сериозните противници не впечатлява. Специалистите считат гения на Брюстър за удивителен, въпреки че е прекомерно рано да се натоварва той с очакванията да запълва дупки от вероятно неявяване на футболисти от класата на Салах, Мане и Фирмино, откакто занапред прохожда в огромния футбол и откакто пропусна повече от година за развиването си поради тежка травма.

Контролите си текат, а с това понижават и възможностите някой от младите да си завоюва позицията на почтена опция на тримата тенори в офанзивата на Ливърпул. Клоп и шефовете му поемат голям риск, като не довеждат потвърден нападателен футболист за повече гаранции предвид на претоварването и вероятното прегаряне на трио MSF. Предстоящият сезон ще покаже дали това ще е обмислен ход, или пък може би най-голямата неточност в целия стадий на германеца в клуба.
Ема Сандърс, БиБиСи
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР