Ливанците подготвят днес обща погребална служба за загиналите в опустошителния

...
Ливанците подготвят днес обща погребална служба за загиналите в опустошителния
Коментари Харесай

Ливанците се готвят за обща погребална служба за загиналите от взрива в Бейрут

Ливанците приготвят през днешния ден обща погребална работа за починалите в опустошителния гърмеж в пристанището на Бейрут, лишил живота на минимум 154 души, съобщи ДПА.
Тя ще се състои следобяд в центъра на ливанската столица и уредниците й подчертаха, че не желаят на нея да участват публични лица, които съгласно тях са отговорни за нещастието. "Това ще е ден на яд и тъга ", сподели пред ДПА Лина Бубис, една от организаторките.
Смята се, че мощният гърмеж, нанесъл големи опустошения, умъртвил над 150 души и ранил близо 5000, е провокиран от възпламеняване на 2 750 амониева селитра, държана от години на склад в пристанището без нужните ограничения за сигурност.
Трагедията е резултат от незаконната немарливост на ливанското държавно управление, сподели различен от уредниците на възпоменанието - основно представители на неправителствени организации и на протестиращите, които от октомври предходната година приканват за промени и упрекват ливанските политици в корупция.
Вчера във връзка със почналото следствие бяха арестувани трима от основните ръководители на пристанището. Спасителните служби и непознатите специалисти, пристигнали, с цел да оказват помощ, не престават и през днешния ден да претърсват руините, надявайки се да открият оживели.
Повече от 60 души още се водят като безследно изчезнали в Бейрут, четири дни след гърмежа в пристанището, умъртвил над 150 души, сподели през днешния ден за Франс прес представител на ливанското министерство на опазването на здравето.
Той посочи, че смъртните случаи са 154, като още не е открита самоличността на 25 от тях. По данни от през вчерашния ден на здравното министерство, минимум 120 от 5-те хиляди ранени са в сериозно положение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР