Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад

Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад ...

Хизбула – силният коз на Иран при регионални конфликти.


Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад Харири заради ролята му в региона, разшири влиянието си в Близкия изток през последните години, включвайки се в няколко конфликта по искане на Иран. Според експерти Хизбула е най-силният коз на ислямската република, пише Франс прес.

Харири, който обяви изненадващо оставката си на 4 ноември, докато бе в Саудитска Арабия, заклейми язвително намесите в други арабски страни на въоръжената шиитска организация, един от основните играчи в политическия живот на Ливан.

Новата политическа криза, разтърсила тази страна, изглежда пряко свързана с гнева на Рияд към Хизбула, която според експерти е "инструмент" на иранската експанзия в региона, главно в Сирия и Йемен.

Хизбула е "най-силният коз" за Техеран в региона, но "тази оставка е показателна за желанието на саудитците да сложат край на иранското настъпление", каза експертът по международни отношения Карим Битар.

Двете регионални сили от десетилетия водят борба за влияние.

Хизбула, създадена през `80-те години на 20 век, за да се бори срещу израелската намеса и последвалата окупация в Ливан - която продължи до 2000 г. - получава от дълго време финансова и военна помощ от Иран.

Посочена като "терористична организация" от Рияд и Вашингтон, обект на американски икономически санкции, Хизбула днес е незаобиколим фактор в конфликтите, бушуващи в Близкия изток.

Военни умения


"Чрез Хизбула Иран успя да действа на няколко регионални фронта. Групировката бе полезна за разпространяване на иранското влияние", увери Хилал Хашан, преподавател по политология в Американския университет в Бейрут.

Според експерта движението - "най-важният инструмент на Иран в региона" - е сформирало в Ирак влиятелните шиитски милиции Хашд аш Шааби.

Има си "агенти" в Йемен, където шиитските бунтовници хуси са мишена на военна кампания, оглавявана от Рияд.

Но най-вече Хизбула направи сирийския режим боеспособен, смята Хашан.

В Сирия, която от 2011 г. е системно опустошавана от смъртоносен конфликт, Хизбула е неотлъчен съюзник на президента Башар Асад.

"Във военно отношение Хизбула се закали в Сирия. Тя придоби умения за извършване на настъпления, а не само такива на антибунтовническо движение", каза Битар.

Според Джоузеф Бахут, анализатор във фондация "Карнеги", Хизбула е станала вече дори "модел за подражание за всички минисили в региона", като бунтовниците хуси в Йемен.

Въоръженото движение е "перлата в короната, силата", която позволи на Иран да стане през последните трийсет години "най-голямата сила в Леванта", уточни той.

Седмица след оставката си Харири наруши мълчанието си и заклейми в неделя намесите на Хизбула в арабските страни.

"Казах на Хизбула, че е в техен интерес да бъде запазен Ливан, да се откажат от някои театри, в които са се намесили", каза Харири, чиято оставка още не е приета от президента Мишел Аун.

"Имаше ли Саудитска Арабия някаква позиция относно Хизбула, в който и да било момент преди войната в Йемен?", попита Харири, който през последните години е подкрепян от Рияд.

Равновесието на терора

Политическата криза поражда страхове, че в Ливан - страна, в която цари крехко равновесие между отделните общности - може да избухне ново насилие.

В последното си изявление лидерът на Хизбула Хасан Насрала стигна дотам да обвини Рияд, че е поискал от Израел да атакува Ливан.

Трън в очите на Израел, шиитското движение е единствената ливанска фракция, която не се отказа от арсенала си в края на гражданската война (1975-1990 г.)

Еврейската държава и Хизбула влязоха през 2006 г. във война, която отне живота на над 1200 души от ливанска страна, предимно цивилни, и 160 от израелска страна, почти само войници.

Експерти смятат, че ако Саудитска Арабия се опита сега да открие фронт срещу Хизбула, опасността да пламне целият регион е съвсем реална.

"Иран и Хизбула вече показаха, че не водят традиционни войни, това ще е асиметрична война, ще удрят там, където боли", обясни Бахут.

"Емирствата, източната част на Саудитска Арабия. . . (или) може би ще опитат да предизвикат безредици в шиитските региони на кралството", изброява като примери експертът.

Според Битар в момента сме свидетели на "комбинация от твърде обезпокоителни фактори", включително "саудитската импулсивност, подкрепена от американския президент, който също е много импулсивен, и ескалацията на реториката в Израел".

"Но на този етап още сме в ситуация на взаимно възпиране, равновесие на терора", увери Битар. "Те знаят, че евентуална война ще бъде унищожителна и за двете страни". 

/БТА/
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg