Ливанското шиитско движение Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу

...
Ливанското шиитско движение Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу
Коментари Харесай

Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу Израел

Ливанското шиитско придвижване Хизбула извърши огромни маневри, симулиращи офанзиви против Израел, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това бяха най-големите военни учения, проведени от Хизбула, от години насам. Те се организираха в Южен Ливан. По време на тях Хизбула показа тежките оръжия, с които разполага и симулира офанзиви против израелската територия.

Около 200 бойци от проиранското ливанско придвижване участваха в маневрите, извършени в Аарамта, на към 20 километра от границата с Израел. Те бяха проведени, с цел да се означи годишнината от изтеглянето през 2000 година на израелските военни от Южен Ливан след 22-годишна окупация. 

" Ако някои хора в ционитското образувание мислят да извършат някоя нелепост, ние ще го залеем с дъжд от нашите точни ракети и от всички оръжия на наше разположение ", съобщи Хашем Сафиедин, почитан представител на шиитската групировка.

Десетки публицисти бяха поканени да отразяват маневрите, по време на които Хизбула симулира по-специално офанзива с дрон по израелско обитаемо място, до момента в който други дронове пускаха експлозиви. После бойци с качулки симулираха акция, при която пробиват бетонната стена, издигната от Израел по границата с Ливан, и навлизат на израелска територия. Военните също по този начин симулираха и офанзива по израелска територия, при която взривиха коли и изтеглиха от един от тях привиден мъртвец, който отнесоха със себе си.  По време на ученията снайперисти стреляха с бойни патрони по железни цели, върху които имаше Звездата на Давид.

По време на ученията бяха показани провивовъздушни оръжия, експлозиви, многоцелеви гранатомети.

Създадена след израелската инвазия в Ливан през 1982 година, Хизбула е единствената ливанска групировка, запазила въоръжениетео си след края на гражданската война  (1975-1990), като за задачата тя акцентира съпротивата против Израел. Арсеналът на Хизбула може да се окаже по-голям от този на ливанската войска, съгласно някои източници. Хизбула поддържа във боен проект в Сирия режима на президента Башар Асад. Формацията е подкрепяна от Иран и участва в ливанския парламент. Тя е избрана като терористична група от доста западни страни, включително и Съединени американски щати.

През 2006 година беше последната огромна борба сред Израел и Хизбула, при която от ливанска страна починаха над 1200 души, множеството от които цивилни. Жертвите от израелска страна бяха 160, множеството от които военни.

Ливан и Израел остават механически в положение на война след разнообразни спорове и линията на преустановяване на огъня е следена от многонационални сили на Организация на обединените нации, ситуирани в Южен Ливан, следящи дали се съблюдава примирието, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР